latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:24 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Данас посебна сједница НСРС; На дневном реду смјена Братића (РТРС Плус, 18.00)

У Бањалуци је одржана сједница Колегијума Народне скупштине Републике Српске на којој се расправљало о одржавању посебне сједнице. Одлучено је да ће посебна сједница бити одржана данас у 18 часова.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је посебну сједницу парламента Српске поводом Приједлога одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Сенада Братића, због учествовања у доношењу декларације СДА која је директно усмјерена против интереса Републике Српске.

На основу Пословника Народне скупштине Републике Српске захтјев за заказивање посебне сједнице поднијели су клубови посланика СНСД, ДНС, СП, Демос, НДП, Уједињена Српска и посланичка група независни посланици и Мијо Перкунић.

У образложењу захтјева за заказивање сједнице са приједлогом дневног реда народни посланици су подсјетили да је СДА на свом посљедњем конгресу усвојила Политичку декларацију која је директно усмјерена против интереса Републике Српске и дубоко задире у постојеће уређење БиХ којим је гарантован статус Републике Српске и српског народа као конститутивног народа.

У образложењу се истиче да је Сенад Братић као високи функционер СДА учествовао у доношењу ове декларације, те да својим дјеловањем као припадник СДА проводи политику против интереса Републике Српске и да као потпредсједник Народне скупштине Републике Српске дјелује супротно Уставу и законима Српске због чега се народни посланици позивају да подрже приједлог одлуке о његовом разрјешењу.

Наглашава се да је декларација СДА, у чијем доношењу је учествовао и Братић, до сада најеклатнији примјер кршења Дејтонског мировног споразума, уставне структуре БиХ и да као таква представља директан напад како на уставни поредак, тако и на укупну безбједност унутар БиХ.

Уз образложење захтјева за посебну сједницу достављени су и потписи народних посланика.