latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:32 | Аутор: СРНА

Свједочење о злочинима над Србима у Орашју

Суђење десеторици припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године данас је у Суду БиХ настављено читањем ранијег исказа свједока Тужилаштва БиХ Александра Божића, који је истакао да су у Доњој Махали били изложени страшним физичким и психичким тортурама због чега су неки заробљеници хтјели да се убију да би себи скратили муке.

Божића, који је преминуо 17. марта 2018. године у Новом Саду, саслушали су истражиоци Тужилаштва БиХ у Амбасади БиХ у Београду 14. септембра 2016. године.

У исказу је навео да је 8. маја 1992. године са неколико мјештана Букове Греде побјегао у шуму када су дошли хрватски војници да траже оружје.

Он је испричао да су сутрадан дошли војни полицајци, међу којима је био Перо Винцетић звани Коњ, те је седам-осам полицајаца претражило његову кућу у којој нису нашли никакво оружје.

Божић је додао да су га након тога са супругом Јоком отјерали у центар села, гдје су испред продавнице затекли много Буковчана, међу којима су били Стојан Савић и његов кум Стево Петровић, којег су војни полицајци тукли.

- Видио сам да су војни полицајци, па и Перо Коњ, тукли неке комшије у комбију који је ту био. Неколико полицајаца је издвојило пет комшија и отјерало их према њивама, наводно да траже оружје. Убрзо након тога чуо се пуцањ и њих више никада нисмо видјели. Касније ми је жена рекла да су убијени - изјавио је Божић.

Током давања исказа, рекао је да су заробљени Срби затворени у некој шупи у Доњој Махали, гдје су били изложени страшним физичким и психичким тортурама.

Божић је навео да су их тукли и малтретирали пијани полицајци који су пријетили да ће им извадити очи прије него што их убију, те да су, између осталог, Сави Сарићу гурали палицу у уста.

Свједок је изјавио да су неки заробљеници хтјели да се убију да би себи скратили муке, те додао да су њега тукла два хрватска војника из Славонске Пожеге.

Патње Срба из Букове Греде нису престале ни у Средњошколском центру у Орашју, гдје су пребачени, а у којем су затекли заробљене српске цивиле из Орашја.

Божић је рекао да су ту дочекани батинама, увредама и понижењима, а да је један полицајац хтио све да их побије.

Он је навео да су свакодневно ишли да копају ровове, углавном од Орашја према Брчком, и да је током радова било погинулих и рањених српских логораша.

Божић је рекао да су хрватски војници 11. јуна 1992. године у Средњошколски центар затворили и жене са подручја општине Орашје, међу којима је била његова супруга Јока.

Он је са супругом размијењен 4. септембра 1992. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју и као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 25. септембар.