latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:56 | Аутор: СРНА

Суђење Махмуљину: Богунић свједочио о акцијама против непослушних јединица

Вахид Богунић, свједок одбране команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, којем се пред Судом БиХ суди за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједочио је данас о проведеним оперативним акцијама "Требевић" које су имале за циљ предузимање мјера против непослушних јединица.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Богунић, који је 1993. године био начелник Одсјека за штабно-безбједносне послове у Служби војне безбједности, рекао је, говорећи о акцијама "Требевић два" и "Требевић три", да су предузимане против носилаца криминалних радњи и деструкције система руковођења и командовања у тзв. Армији БиХ.

Акција "Требевић два" је, према ријечима свједока, имала за резултат склањање с позиција команданата 10. брдске бригаде Мушана Топаловића Цаце и 9. моторизоване бригаде Рамиза Делалића Ћеле, за које су обавјештајно-безбједносни органи процијенили да би могли отказати послушност, као и подношење кривичних пријава против непослушних припадника ових јединица.

Свједок одбране тврди да, док је био у Управи Службе војне безбједности, није имао информацију да су припадници одреда "Ел муџахедин" починили ратни злочин.

Богунић тврди да је наређење за провођење акције "Требевић три" написано по инерцији након "Требевића два", те да њена оперативна припрема није урађена адекватно због недостатка квалитетних контра-обавјештајних података.

Он тврди да војно-обавјештајна служба располагала само ограниченим подацима у вези са страним борцима у тзв. Армији БиХ, као и да није упознат са улогом коју је оптужени Махмуљин имао приликом формирања одреда "Ел муџахедин".

У склопу акције "Требевић три" су, појаснио је Богунић, предузете мјере против паравојне формације "Герила муџахедин", чији су припадници похапшени и протјерани из земље.

Одговарајући на питање тужиоца Седина Идризовића да ли су одржани разговори са припадницима одреда "Ел муџахедин" током којих су они потврдили да ће се повиновати систему команде и контроле тзв. Армије БиХ рекао, свједок је рекао да с тим није упознат.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Наредно рочиште заказано је за 2. октобар.