latinica  ћирилица
18/09/2019 |  13:58 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Коцијанчич: Брисел посвећен европској перспективи западног Балкана

Европска унија је одлучно посвећена перспективи интеграције западног Балкана, али Брисел неће коментарисати извјештаје медија у вези са потенцијалним специјалним изаслаником за дијалог између Београда и Приштине, саопштила је портпарол Европске службе за спољне послове Маја Коцијанчич.
Маја Коцијанчич -
Маја Коцијанчич

Након низа објава у медијима у којима се помиње споразум Француске и Њемачке о именовању особе која ће бити специјални изасланик ЕУ за регион и можда задужена за дијалог Београда и Приштине, портал Европски западни Балкан поставио је Коцијанчичевој питање да ли су институције Уније већ предузеле било какве званичне кораке.

Према ријечима Коцијанчичеве, ЕУ ће употријебити сва расположива средства како би убрзала европску интеграцију региона и спровођење Стратегије за западни Балкан, у блиској сарадњи са регионом, земљама чланицама Уније и глобалним партнерима Брисела. 

- Даље од тога не коментаришемо извјештаје медија - нагласила је Коцијанчичева.

Коцијанчичева је подсјетила да ЕУ има и јаку мрежу делегација у региону и да високи представник Уније за безбједност и спољну политику омогућује дијалог Београда и Приштине на основу мандата Генералне скупштине УН.

Портал Европски западни Балкан пише да су позадина и будући мандат новоименованог високог представника Жозепа Борела покренули разговор у вези са именовањем особе која ће бити задужена искључиво за нормализацију односа Србије и самопроглашеног Косова. 

Радио слободна Европа и Политикa преносе да постоји забринутост у вези са способношћу Борела да створи услове за дијалог, како у смислу његових капацитета, тако и у смислу наводног недостатка кредибилитета, с обзиром на то да долази из Шпаније, која није признала независност Косова.

Портал Радио слободна Европа додаје да тренутно Берлин игра главну улогу у овој иницијативи и да Њемачка жели да предложи новог специјалног изасланика.

САД су за специјалног изасланика за западни Балкан у августу именовале Метјуа Палмера, а он је потом изјавио да ће самопроглашено Косово и Србија бити једно од питања на која ће се највише усредсредити.