latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:31 | Аутор: СРНА

Повећан број пацијената са тегобама изазваним поленом амброзије

У бијељинској болници "Свети Врачеви" забиљежен је повећан број пацијената са тегобама које изазива полен амброзије, а ријеч је углавном о пацијентима са бронхијалном астмом и алергијским ринитисом.
Амброзија - Фото: РТРС
АмброзијаФото: РТРС

Начелник Одјељења за плућне болести Слађана Трифковић истакла је да су ово хроничне, незаразне упалне болести 21. вијека.

- Оне имају све карактерстике модерне епидемије. Сматра се да ће 2020. године сваки други становник имати неки облик алергије - рекла је Трифковићева Срни.

Она је навела да су алергије претјерани имунолошки одговор организма на твари које у суштини нису штетне, те додаје да постоји више теорија због чега настају.

- Према једној - еколошкој, сматра се да су алергије настале због загађености зрака, а друга теорија је хигијенска која подразумијева да човјек недовољно долази у контакт са разним микроорганизмима због чега наш имунолошки систем није довољно развијен - рекла је Трифовићева.

Она је навела да су свраб коже, запушеност носа, сузење очију, често кијање и кашљуцање типични симптоми поленске алергије, те да амброзија може да буде узрок и стомачних тегоба.

Поленска зрна амброзије најчешће изазивају ринитис и бронхијалну астму.

- Уколико долази до отежаног дисања и стезања у грудима, замарања, осјећања `звиждања` у грудима су знак да се развила и бронхијална астма - рекла је Трифковићева.

Кошење амброзије у Бијељини почело је 29. августа на, како су истакли у Градској управи, 59 хектара.