latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:36 | Аутор: СРНА

У БиХ се тражи још 7.211 несталих

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је данас да се у БиХ тражи још 7.211 несталих и да су у овој години идентификована 173 лица.

- У овој години урадили смо или радимо на 57 ексхумација, комплетирали посмртне остатке у 213 случајева, а имамо и 1.300 нових верификованих несталих лица који су прошли процедуру централне евиденције - рекао је Перишић новинарима у Бањалуци током округлог стола о теми "Достигнућа и приоритети у процесу тражења несталих у БиХ".

Према његовим ријечима, проток времена није савезник у тражењу и идентификовању несталих, али то не смије да буде алиби када је ријеч о раду овог института.

Перишић је навео и да су проблеми недостатак релевантних информација о појединачним или масовним гробницама, гдје је релевантност информација о томе испод 10 одсто, недовољна техничко-материјална опремљеност, као и недосљедна примјена Закона о несталим лицима БиХ. 

- Институт има и резервисана средства за потенцијалне информанте и до сада та средства нису кориштена. Та средства ћемо морати ставити на располагање како би дошли до релевантних информација о скривеним гробним мјестима и гробницама, јер процес тражења постаје све тежи - рекао је Перишић.

Члан Привременог управног одбора Института за нестала лица БиХ Петар Шикман рекао је да ће ускоро централна евиденција несталих лица бити у функцији и да су сви чланови Управног одбора јединствени да пруже максимум како би се олакашло тражење и идентификација несталих. 

- Тражење несталих је најтежи послијератни задатак, сваки дан је све теже радити на пословима везаним за нестала лица, јер је прошло доста времена и свака нова информација може олакшати тражење и идентификацију - додао је он.

Шикман је нагласио да је потребно код грађана ширити свијест о хуманитарној димензији ове активности и подсјетио да су сви органи власти у БиХ обавезни да пружају информације и помоћ у процесу тражења несталих.

Члан Савјетодавног одбора Института Амир Кулаглић рекао је да је рјешавање судбине несталих лица један од услова за придруживање БиХ ЕУ, истичући да процес тражења и идентификације несталих треба да буде главно стратешко питање. 

- Ради потпуне примјене Закона о несталим лицима БиХ потребно је да се организује конференција на којој би било анализирано шта је то добро, шта није и треба мијењати. Сигуран сам да би све породице несталих и удружења породица несталих лица сигурно дали пуни допринос како би се тај закон у догледно вријеме дорадио и у потпуности имплементирао -  навео је Кулаглић.

Он тврди да је један од проблема у тражењу и идентификацији несталих недостатак политичке воље у поступку досљедне имплементације Закона о несталим лицима, као и у неуспостављању фонда за помоћ удружењима и породицама несталих.