latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:44 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Откривени рељефи са ликовима Светог Саве, Његоша и Вука Караџића

У Удружењу књижевника Србије у Београду данас су откривена три рељефа у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука Караџића и Петра Петровића Његоша.
Удружење књижевника Србије, Београд - Фото: СРНА
Удружење књижевника Србије, БеоградФото: СРНА

Аутор рељефа у бронзи који, како је речено на свечаности, симболизују српско духовно тројство је вајар и писац Мирко Мркић Острошки.

Рељефе су открили министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и предсједник Удружења књижевника Милован Витезовић.

Вукосављевић је рекао да су откривени рељефи три стожерне личности српске културе, које, како је навео, показују дубоку симболику оног што чини ДНК српског идентитета.

- Свијест о значају културног идентитета се на сваки начин подржава и овим поступцима, којих треба да буде на исти сличан и доличан начин у сваком селу, у сваком граду у Србији - рекао је Вукосављевић.

Витезовић је изразио задовољство што је Удружење књижевника од данас богатије за три рељефа српских духовних и културних великана.

Рељефи у бронзи Светог Саве, Његоша и Караџића откривени су у оквиру 56. Међународних сусрета писаца, који ће од сутра до понедјељка, 23. септембра, бити одржани у Београду.

Свети Сава био је први српски архиепископ, просвјетитељ и дипломата. Био је књижевник, а заслужан је за развој школства и просвјете код Срба у средњем вијеку.

Вук Караџић био је српски филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог Српског рјечника.

Петар Петровић Његош био је црногорски владар, те српски владика, пјесник и филозоф. Један је од највећих српских пјесника и филозофа чије је најпознатије дјело "Горски вјенац".