latinica  ћирилица
18/09/2019 |  15:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабићева и Меркелова о рјешавању проблема на КиМ и приступању ЕУ (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала са премијерком Србије Аном Брнабић.
Брнабић-Меркел (Фото:TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/bk) -
Брнабић-Меркел (Фото:TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic/bk)

Меркелова је рекла би требало наставити процес рјешавања проблема Косова и Метохије и додатно га унаприједити, како би било постигнуто рјешење.

Она је рекла на конференцији за медије да је са Брнабићевом разговарала и о ситуацији у региону и сарадњи и истакла да је радује што се Берлински процес показао као веома користан и довео до великих могућности и активности сарадње.

Меркелова је истакла да постоји добра билатерална сарадња двије земље и да у Србији послује 400 њемачких предузећа са 60.000 запослених, као и да је Њемачка значајан трговински партнер Србије.

- Имамо веома блиске односе и желим да нагласим да премијерка Брнабић није само посвећана борби против незапослености и расту економије Србије и дигиталној трансформацији - рекла је Меркелова и додала да Србија по питању дигитализације предњачи и да је то добар сигнал младим људима.

То је инвестиција у будућност, додала је њемачка канцеларка.

Каже да је са Брнабићевом разговарала и о цивилном друштву, правосуђу и потрешкоћама у тој области, као и о уставним реформама.

- Видим вољу да се ствари унаприједе и то је уско повезано са напретком у процесу приступања ка ЕУ - рекла је Меркелова и истакла да је Србија доста напредовала и да је пуно урађено када је ријеч о отварању преговарачких поглавља.

Поручила је да ће Њемачка као партнер и даље подржавати развој Србије и јачање њемачко-српских односа и сарадње.