latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:44 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Посебна сједница НСРС; На дневном реду разрјешење Братића (РТРС Плус/УЖИВО)

У Бањалуци посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске -
Народна скупштина Републике Српске

21.10 Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је вечерас посланике опозиције у Народној скупштини да се придруже иницијативи за смјену потпредсједника скупштине Сенада Братића, те да се јавности каже да ово није политичка побједа СНСД-а већ легални одговор на Програмску декларацију СДА.

- Сви који говоре да нема никаве разлике између садашње Програмске декларације СДА и декларације коју је ова партија усвојила прије 10 годна гријеше, јер је разлика суштинска и велика. Разлика је у томе што се у ранијим декларацијама СДА залагала за републику БиХ и грађанску државу кроз промјене уставног уређења. Промјене уставног уређења не може бити без сагласности два ентитета и три конститутивна народа и зато нас то није бринуло - рекао је Вишковић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Међутим, каже Вишковић, сада је "република БиХ" прокламована у програмским циљевима СДА, организована на принципу три нивоа власти - регионални, општински и државни.

"Ово нема везе са прудским спрозумом. Зато је из Српске дошао овакав захтјев и одговор. Скоро да нема разлике у ставу о наведеном документу свих политичких партија из Српске. За ово нам је неопходно потпуно јединство - додао је Вишковић.

Он каже да се испоставило да је Братићева оставка достављена на протокол Народне скупштине, али након што је заказана посебна сједница.

- Зато ништа не значи за ову сједницу. Нико ништа не крије и не видим ниједан начин да се оптужујемо за било шта у расправи о овој теми - каже Вишковић.

Он је нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик имао синоћ састанак са лидерима ПДП-а и СДС-а, а у предстојећу суботу је заказан састанак у Србији на највишем нивоу на коме ће бити ријечи о свим важним питањима.

- /Лидеру СДС-а/ Мирку Шаровићу је синоћ понуђено да СДС изађе из власти на нивоу БиХ, а да СНСД не уђе у власт. То није прихваћено и званично је речено и када би хтјели да то урадимо има један који неће и био би проблем - навео је Вишковић.

Након тога, каже он, била је варијанта да партије заједно дјелују у оба парламента.

- Речено је да не може ни то. Такође, речено је да ће разговори бити настављени о чему јавност неће бити обавијештена, а онда је након састанка све објављено - рекао је Вишковић.

Вишковић је категоричан да све политичке партије морају имати јединствен став да би Српска била сачувана.

- Надам се да ћемо након састанка у Србији постићи компромис како да дјелујемо у будућности, јер је ово озбиљно питање за нас и удар је на Српску. Има много скривеног у документу СДА и то је велики проблем - каже Вишковић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић тврди да власт жели од свега да направи представу, јер није хтјела да разговара са опозицијом о смјени Братића.

- Јесмо за разговор о свим питањима, посебно о оним који се односе на одлазак грађана, али и о економији и чињеници да институције Српске не плаћају порезе - рекао је Станић.

Посланик ПДП-а Драган Галић тврди да је СНСД био против смјене Братића, када је то тражио ПДП.

- Зашто тада нисте гласали за нашу иницијативу, а данас као браните интересе Републике Српске - рекао је Галић.

19.10 Настављена НСРС

18.35 Након захтјева СДС-а дата је пауза од пола сата.

18.20 Потпредсједница НСРС Жељка Стојичић рекла је да оставке потпредсједника парламента Сенада Братића формално-правно нема, јер није стигао никакав допис или захтјев о његовој оставци.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да оставка Братића "није предата и није дошла".

Посланик СДС-а Недељко Гламочак је упитао скупштинско руководство - има ли оставке или нема? Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић сматра да је бесмислено расправљати о смјени уколико је оставку данас поднио Братић.

Он је затражио паузу од пола сата да би се утврдило да ли је скупштинско руководство запримило оставку Братића, те рекао да ће СДС вјероватно бити уздржан уколико дође до гласања о поменутој смјени.

18.10 Шеф Клуба посланика СНСД Игор Жунић рекао је да потпредсједници највише законодавне институције морају да брину о темељима на којима је настала Српска и раде у складу са уставом и законима, што Сенад Братић није чинио.

- Зато позивам посланике да гласају за одлуку да Братић не буде потпредсједник Народне скупштине Републике Српске. Ово је простор када гласањем можемо да покажемо да не подржавамо овакав Братићев рад и очекујем да будемо јединствени о овом питању - рекао је Жунић.

Он је подсјетио да је СДА, на посљедњем конгресу, усвојила Политичку декларацију која је директно усмјерена против интереса Републике Српске и дубоко задире у постојеће уређење БиХ којим је гарантован статус Републике Српске и српског народа као конститутивног.

- Братић је као значајан функционер СДА учествовао у доношењу ове декларације и спроводи политику против интереса Републике Српске. Као потпредсједник Народне скупштине Републике Српске дјелује супротно Уставу и законима Српске и зато позивам посланике да подрже приједлог одлуке о његовом разрјешењу - додао је Жунић.

Он каже да је декларација СДА до сада најеклатантнији примјер кршења Дејтонског мировног споразума, уставне структуре БиХ и да као таква представља директан напад како на уставни поредак, тако и на укупну безбједност у БиХ.

--------------------------------------

Конгрес СДА усвојио је раније Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је посебну сједницу парламента Српске поводом Приједлога одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Сенада Братића, због учествовања у доношењу декларације СДА која је директно усмјерена против интереса Републике Српске. Братић поднио оставку

У Генерални секретаријат и кабинет предсједника Народне скупштине Републике није достављена оставка потпредсједника парламента Српске Сенада Братића.

На основу Пословника Народне скупштине Републике Српске захтјев за заказивање посебне сједнице поднијели су клубови посланика СНСД, ДНС, СП, Демос, НДП, Уједињена Српска и посланичка група независни посланици и Мијо Перкунић.

У образложењу захтјева за заказивање сједнице са приједлогом дневног реда народни посланици су подсјетили да је СДА на свом посљедњем конгресу усвојила Политичку декларацију која је директно усмјерена против интереса Републике Српске и дубоко задире у постојеће уређење БиХ којим је гарантован статус Републике Српске и српског народа као конститутивног народа.

У образложењу се истиче да је Сенад Братић као високи функционер СДА учествовао у доношењу ове декларације, те да својим дјеловањем као припадник СДА проводи политику против интереса Републике Српске и да као потпредсједник Народне скупштине Републике Српске дјелује супротно Уставу и законима Српске због чега се народни посланици позивају да подрже приједлог одлуке о његовом разрјешењу.

Наглашава се да је декларација СДА, у чијем доношењу је учествовао и Братић, до сада најеклатнији примјер кршења Дејтонског мировног споразума, уставне структуре БиХ и да као таква представља директан напад како на уставни поредак, тако и на укупну безбједност унутар БиХ.

Уз образложење захтјева за посебну сједницу достављени су и потписи народних посланика.