latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:55 ⇒ 15/10/2019 | 17:49 | Аутор: РТС

Десетине позива Специјалног суда за бивше припаднике ОВК

Десетине позива Специјалног суда за злочине ОВК послате су недавно на адресе некадашњих припадника ОВК, јављају приштински медији.
ОВК - Фото: илустрација
ОВКФото: илустрација

Посљедња саслушања заказана су за почетак октобра, послије чега се могу очекивати и прве оптужнице овог суда.

Међутим, још нису позната имена свих некадашњих припадника ОВК који су позвани у Хаг, као ни у којем својству су позвани да дају исказ пред истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК.

До сада, суд од којег се очекује да ускоро обзнани и прве оптужнице, испитао је тридесетак бивших припадника ОВК, укључујући и неколико кључних команданата попут Рамуша Харадинаја, Фатмира Љимаја, Сокоља Башоту, Наима Маљокуа, Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафета Шаљу и Сабајдина Цену.

Посљедњи на реду за давање исказа пред истражитељима је неименовани припадник ОВК из околине Суве Реке, па се претпоставља да би прве оптужнице могле да буду објављене послије тог датума.

Представници Специјалног суда су још раније упозорили да би они који одбију да дају исказ могли да буду задржани у притвору. Међу онима које је суд позвао су осумњичени, жртве и свједоци.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савјет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извјештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недјела.