latinica  ћирилица
18/09/2019 |  17:55 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро посебна сједница НСРС о одговору на декларацију СДА

Предсједник СНСД-а Милорад Додик очекује да би у наредних 10 до 15 дана требало да буде одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити разматрани материјали СНСД-а као одговор на програмску декларацију СДА.

Након сједнице Главног одбора СНСД-а у Бањалуци, Додик је рекао новинарима да би идуће седмице требало да буде одржана сједница Предсједништва СНСД-а.

- Као предлагач дневног реда за сједницу Народне скупштине имаћемо до тада припремљен материјал који се мора прилагодити процедурама парламента Републике Српске - навео је Додик.

Он је рекао да ће идуће седмице, у сарадњи са скупштинским руководством, видјети када би било оптимално вријеме за одржавање сједнице.

- СДА је претјерала у свом политичком ставу у вези са реформама. Ми вјерујемо и потпуно смо сигурни да је међународна заједница подржала све трансформације које су се до сада десиле на захтјев СДА и они се јавно тиме хвале - истакао је Додик.

Он каже да је најновија програмска декларација СДА охрабрена од тих истих из међународне заједнице.

- То је за СНСД неприхватљиво и за нас никада неће бити на дневном реду и не може бити основа за разговор - поручио је Додик.

Он је најавио да ће у суботу, 21. септембра, предсједници парламентарних политичких партија из Републике Српске имати разговор са предсједником Србије Александром Вучићем и његовим сарадницима како би га упознали о овој ситуацији.

- Вјерујемо да Србија као потписница Дејтонског споразума, у своје име и у име Републике Српске треба да затражи извјештај високог представника о њеном дјеловању и да оцијени да ли је тај рад био у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ и да реагује, а што је и СНСД данас закључио да ће од потписница Анекса 10 Дејтонског споразума тражити да се ограде од високог представника и да затраже укидање ОХР-а - истакао је Додик.

Додик је рекао да су он и потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић синоћ у Лакташима разговарали са предсједником СДС-а Мирком Шаровићем и предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем о приједлозима и ставовима СНСД-а.

- Приједлог СНСД-а је био у првој варијанти да они изађу и напусте Савјет министара, а ми да не уђемо у Савјет министара, а трећи план да у новој констелацији Савјета министара разговарамо како ћемо заједно ући и да ли ћемо заједно ући у институције БиХ - рекао је Додик.

Он је навео да је друга варијанта да они остану тамо, а да СНСД инсистира на чињеници да постоје изборни побједници који носе одговорност народа да се баве одговорним питањима на нивоу БиХ, али и да се чека разрјешење овог питања.

- Потребно је да обезбиједимо бар у сегменту заједничког наступа свих политичких партија у парламенту Републике Српске заједнички документ који би био основа овога што предлаже СНСД. Прихватићемо све што они предложе, а што буде у функцији јачања дигнитета Републике Српске - истакао је Додик.

Он је додао да су Шаровић и Бореновић рекли да не мисле да је добро да излазе из заједничких институција БиХ, да је то проблем и да су спремни да раде, а ако СНСД мисли да треба нешто да се учини у погледу доношења неких одлука, да ће они то урадити.

Додик је подсјетио да је Република Српска 2007. године јасно манифестовала своју снагу када је бивши високи представник Мирослав Лајчак покушао да интервенише у пословник о раду Представничког дома.

- Сви одговорни људи из СНСД-а тада су рекли да не желе више да раде у заједничким институцијама БиХ, Никола Шпирић је напустио мјесто предсједавајућег Савјета министара, /Милорад/ Живковић мјесто предсједавајућег Представничког дома, а Небојша Радмановић најавио да напушта Предсједништво БиХ - рекао је Додик.

Он је навео да су високи представници након тога повукли своју одлуку.

Додик је истакао да Република Српска може само да се брани јасним, енергичним ставом без оклијевања и икаквог уважавања оних који желе да нанесу штету Републици Српској.