latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:24 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Неопходне измјене Закона о нотарима

На данашњој редовној сједници Народне скупштине разматран је и Приједлог о измјени Закона о нотарима, и то по хитном поступку. Измјене су неопходне, јер је прошле године Уставни суд Српске оспорио одредбе, које су се односиле на услове за обављање службе нотара, њихову плату, услове именовања и потребу за нотарским помоћницима.

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима је усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Републике Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић подсјетио је да је Уставни суд прогласио неуставним одредбе појединих чланова постојећег Закона о нотарима које се тичу услова за обављање службе нотара, потребе за нотарским помоћницима и услова за њихово именовање, као и плата нотарских помоћника.

- Усклађивањем наведеног закона са одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, биће омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би требало да буде обезбијеђено да сва нотарска сједишта имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују законом загарантована права - рекао је Касиповић у Народној скупштини, образлажући наведено законско рјешење.

У великом броју локалних заједница не постоји нотар. Измјенама закона требало би да буде омогућено расписивање јавног конкурса чиме би овај проблем био ријешен.

Посланици сматрају да би нотари требало да имају већу одговорност. Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић сматра да би нотар требало да прибавља земљишнокњижне и катастарске податке да би биле избјегнуте малверзације приликом промета некретнина.

Поједини посланици имали су и амандмане на измјене закона, а у вези је са избором нотарских помоћника.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Гордана Видовић рекла је у расправи о законском рјешењу да је до сада требало да буде сачињен нови закон о нотарима, јер је постојећи 11 пута мијењан.

- Број нотарских помоћника мора да одређује Министарство правде, а не Нотарска комора, како је прописано законом. Приликом израде новог закона овај приједлог би морао да буде прихваћен - сматра Видовићева.

Скупштина је разматрала и приједлог закона о личном имену којим се прописују неопходни услови за одобрење промјене имена.Посланици су расправљали и о приједлогу закона о ликвидационом поступку чији је циљ ефикаснији, бржи и економичнији поступак.