latinica  ћирилица
18/09/2019 |  18:33 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије

У Новом Граду - централно обиљежавање 24. годишњице одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије, потомогнуте НАТО бомбардовањем.

Одлучност народа и Војске Републике Српске допринијела је поразу хрватских јединица на ријеци Уни, гдје су прије 24 године постављени темељи Републике Српске.

На данашњи дан прије 24 године, у нападу хрватске пјешадије у новоградском насељу Туњице, Драгутин Вукојевић из Новог Града изгубио је два малољетна сина и супругу.

- Млађи син је имао десет, а старији 16. Супруга је имала 39 година. Џелати хрватске војске су ушли као пјешадија у насеље Туњица и побиле аутоматским пушкама. То је била пјешадија. У ауту је страдало петоро - рекао је Вукојевић.

У агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. на подручју Новог Града, Козарске Дубице и Костајнице убијено је 111 цивила и бораца.

- Ми смо тада бранили Републику Српску. Да се тада нисмо одбранили, да тада нисмо одбранили западне границе Српске, највјероватрније да она у оваквом облику не би ни постојала - навео је Маринко Гачић предсједник Борачке организације општине Нови Град.

Милорад Савчић предсједник Борачке организације Републике Српске навео је да је захављујући одлучности српске војске, без обзира што се налазила у тешкој ситуацији, не само оперативној, тактичкој, него у укупно материјално-техничкој готово без ресурса за вођење рата била је одлучна да се бори до задњег да извојује слободу и да сачува што више територије српског народа.

Централно обиљежавање одбране западнокрајишких општина одржано је у организацији Владиног Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

- Ово је велика побједа нашег народа и морамо да овај дан користимо да се присјетимо свих који су погинули, наших најбољих синова који су обезбиједили слободу на овим просторима и да славимо ову велику побједу - рекао је Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Ове општине претрпјеле су велика ратна разарања. Материјална штета, која још није наплаћена, процјењује се на више од 173 милиона марака. Најболније је што за жртве нема правде.

- До дан данас још нико није одговарао. Након 24 године не очекујем никакву правду пошто БиХ Хрватску никада неће да тужи - рекао је Вукојевић.

Мирослав Дрљача начелник Општине Нови Град је истакао, да је тих дана Нови Град заиста настрадао.

- Оштећено је више од 147 објеката. Индустријска зона је уништена, разорена, изгорјела. Од тих дешавања Нови Град се до данашњег дана није опоравио - додао је Дрљача.

Служен је парастос и положени вијенци код спомен- обиљежја цивилним жртвама у насељу Туњице, и код централног споменика погинулим борцима у Новом Граду.