latinica  ћирилица
18/09/2019 |  19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Саудијци приказали "неспорне доказе" иранске агресије

Саудијска Арабија је приказала остатке дронова и ракета, за које је рекла да су коришћени у нападима на њена нафтна постројења, као "неспорни" доказ иранске агресије.
Саудијска Арабија - остаци летјелица (фото:АP) -
Саудијска Арабија - остаци летјелица (фото:АP)

Портпарол Министарства одбране, пуковник Турки ал-Малки изјавио је да су поред крстарећих ракета коришћене иранске беспилотне летјелице "делта винг (УАВ)", пренио је Ројтерс.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је напад изведен са сјевера и несумњиво подржан од стране Ирана.

Одговорност за напад на нафтно постројење у Саудијској Арабији преузели су јеменски побуњеници Хути, које подржава Иран.

Иран је негирао било какву умијешаност у нападе који су пореметили глобалне испоруке нафте.

АШЕНА: САУДИЈСКА АРАБИЈА ДОКАЗАЛА ДА "НИШТА НЕ ЗНА"

Саудијска Арабија је доказала да "ништа не зна", прокоментарисао је данас на свом Твитер налогу савјетник иранског предсједника Хесамедин Ашена, након што је Саудијска Арабија предочила доказе о томе да је Техеран "несумњиво подржао напад на њихова нафтна постројења".

- Конференција за новинаре је доказала да Саудијска Арабија "ништа не зна" о томе одакле су направљене или лансиране ракете и беспилотне летјелице и није успио да објасни зашто одбрамбени систем земље није успио да их пресретне -написао је Ашена, пренио је Ројтерс.

ТРАМП НАРЕДИО УВОЂЕЊЕ НОВИХ САНКЦИЈА ИРАНУ

Амерички предсједник Доналд Трамп наредио је да се уведу нове, оштрије санкције Ирану, након напада на судијска нафтна постројења током викенда, за шта САД оптужују Техеран.

- Управо сам наредио Министарству финансија да значајно појача санкције Ирану - написао је Трамп на Твитеру.

Како преноси Си-ен-ен, још није јасно на кога ће се санкције односити.

САД оптужују Иран за нападе на саудијска нафтна постројења и тврде да су установиле са којих су локација у тој земљи лансиране крстареће ракете и дронови.