latinica  ћирилица
18/09/2019 |  20:54 ⇒ 19/09/2019 | 12:55 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Декларација СДА против мира, стабилности и сарадње

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да је декларација СДА усмјерена против мира, стабилности, добрих односа, коегзистенције, сарадње, кохезије и то не само у оквиру БиХ него и на ширем регионалном плану.

- Декларација СДА дефинитивно задире у темеље Дејтонског споразума и нуди одређена рјешења која су апсолутно противна Дејтонском споразуму и уставно-правном поретку и систему који је тај споразум успоставио. Није само зауставио рат, него нам је дао и устав - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Цвијановићева је навела да је оно што је предложено у декларацији СДА супротно интересима српског и хрватског народа, истичући да се ту пропагира организација БиХ која не може да заживи јер за то нема сагласност у Републици Српској, те показује инвазивнији приступ и однос једног народа у односу на друга два, што је неприхватљиво у БиХ.

- СДА намјерно блокира процес имплементације изборних резултата и поштовања изборне воље грађана Републике Српске. Наш став је да се то не смије дозволити - поручила је Цвијановићева, која је и предсједник Републике Српске.

Она је рекла да институције Републике Српске као одговорне морају да раде све да би спријечиле неког да ремети нешто што је сасвим нормалан политички процес, те да они који могу да формирају власт на нивоу БиХ и преузму на себе одговорност.

- СНСД заједно са својом коалицијом тражи да се поштује изборна воља грађана и да они који су жељели да обезбиједе своје представљање Републике Српске својим већинским гласом имају то право - истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да СДА не жели истински суживот са другима у БиХ, већ намеће своју политичку агенду другима и пропагира причу која не може ухватити корјен у БиХ, попут приче о једном језику и идентитету.

Она је оцијенила да је СДА блокирала цијели систем на нивоу БиХ и омогућила изборним губитницима из Републике Српске да остану у техничком мандату који је раван ничему.

- У Сарајеву сигурно не треба да сједе изборни губитници из Републике Српске који у складу са својом политичком процјеном сматрају да треба тамо да сједе. Не мислим да треба тамо да сједе, јер смо имали изборе и завршена је та прича. Какав допринос они могу дати грађанима у техничком мандату, а пола мандата не функционишу на прави начин - упитала је Цвијановићева.

Коментаришући оставку потпредсједника Народне скупштине Републике Сенада Братића, Цвијановићева је рекла да СДА полако затвара све могућности да се са њима сарађује.

- СДА пропагирајући БиХ која је као таква приказана у тој декларацији која је република, нема ентитете, већ регије нити конститутивне народе је нереална. То су стари планови који су безброј пута покушали да негдје провуку - истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да је опредјељење Републике Српске приврженост Дејтонском споразуму и враћање одређених надлежности Српске које су пренесене на ниво БиХ.

- Кроз праксу низ година уназад показало се да путем надлежности које су пренесене ми нисмо добили ни јефтинију, ни ефикаснију ни бољу структуру, нити ефикаснији систем, нити смо добили неко веће повјерење међу нама. Напротив, тај јаз постаје све дубљи - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су из Републике Српске увијек говорили да домаћим снагама треба препустити да се саме договарају, да нема рамена за плакање код појединих странаца, те да би онда сви у оквиру БиХ били довољно зрели као представници својих народа да разговарају о неким практичним питањима.

- Постоји сет зкључака који су искључиво политичке природе и заснивају се на једном односу у оквиру БиХ, интервенционизму који имамо од стране високих представника и штету коју је он нанио, о унутрашњем дијалогу и односима у оквиру БиХ - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је у закључцима поздрављено то што су у Републици Српској могли да покажу свој пуни демократски капацитет и брзо формирају Владу и спроведу изборне резултате, а што нажалост није случај када је у питању ниво БиХ и ФБиХ.

Она је рекла да су закључци проистекли из једног документа који треба да служи станачким органима, страначким људима, чланству, функционерима и институцијама јер чине власт у Републици Српској.

Цвијановићева је рекла да се један дио закључака СНСД-а односи на активности у институцијама Републике Српске, а у оквиру тога даља стабилизација економско-финансијских прилика, стабилан буџет и извршавање обавеза, повећавање плата, пензија и социјалних давања како је пројектовано и планирано.

- У оквиру тога, велики сегмент односи се на демографску политику, пронаталитетне мјере, побољшање живота или помоћ коју треба да се пружи у организацији породичног живота, подстицаја за младе брачне парове да лакше дођу до станова и да нас има више - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су увијек постојале пронаталитетне мјере, али да се сада жели да се то ради на организован начин, те да мора да постоји већа копча између онога шта ради републички ниво и локалне заједнице.

Говорећи о закључцима које је данас усвојио Главни одбор СНСД-а, Цвијановићева је рекла да они садрже много суштинских ствари и порука.

- Ми никада не правимо први корак, само реагујемо на акцију других, јер нико нема права да узурпира наша права, да гуше наш економски живот, да нам блокирају пројекте, да се играју политике и обрачунавају са интересима грађана Републике Српске - истакла је Цвијановићева.

Она је навела да закључци шаљу снажну поруку да се оно што не функционише на нивоу БиХ врати на мјесто на којем ће функционисати.

- Све што будемо радили, радићемо и складу са Уставом и законом. Ово што тренутно имамо на сцени гуши грађане, економију, не даје нам полет који треба да имамо, не нуди нам боље политичко разумијевање, због чега треба да разговарамо са представницима Федерације БиХ као одговорни представници својих народа - појаснила је Цвијановићева.

Она је навела да је за то да се пронађу рационална и одржива рјешења, да се грађанима не умањују шансе за реализацију њихових планова у привреди или некој другој области, јер се неко игра политике или неко некога мрзи.

- У Сарајеву живи политичка мржња која је постала толико велика да је ни они сами не могу да контролишу због чега мало ко даје праве шансе суживоту. Ми хоћемо да причамо са партнерима из Федерације, а на њима је хоће ли то прихватити. Знамо како се они тврдоглаво понашају и како увијек очекују да ОХР брани њихове ставове, иако високи представник не управља животом у БиХ, ни процесима, нити представља институције - рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је чврста позиција Републике Српске Дејтонски споразум, који је колико-толико омогућио да се има избалансиран приступ, једнакоправност, да може да се има коегзистенција и да се живи у миру без било каквих већих међуетничких сукоба.