latinica  ћирилица
19/09/2019 |  08:17 ⇒ 15:38 | Аутор: sputniknews.com

Пентагон: САД нису спремне на посреднички рат са Русијом

САД су приморане да коригују планове развоја одбрамебног ресора с обзиром да нису спремне на вођење посредничког и хибридног рата са Русијом, изјавио је шеф Пентагона Марк Еспер.

Наступајући на конференцији америчке војске Еспер је навео да Русија у посљедњих неколико година ефикасно демонстрира вођење "посредничких и хибридних ратова у сивој зони".

Као примјер амерички министар је навео ситуацију у Криму и Украјини, иако није прецизирао на шта је конкретно мислио.

Посреднички рат је израз који се користи за оружани сукоб који зараћене стране воде за рачун трећих страна. Тај је феномен постао посебно постао видљив у време Хладног рата у Трећем свијету када су САД и СССР, најчешће на идеолошкој бази, оружјем, опремом, војним савјетницима, али и на друге начине помагале међусобно супростатвљене државе.

Истовремено, предсједник Уједињеног комитета начелника штабова САД Џозеф Данфор изјавио је да НАТО губи војну супериорност у односу на Русију.

Према ријечима генерала, све чланице Алијансе почињу на схватају да је Русија озбиљна конкуренција у војној сфери, стога је потребно осмислити нови концепт како би се Русија обуздала.