latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:58 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Њујорк рушили из Беча

Већина вођа и актера група које су извршиле серије терористичких напада по Европи и САД имали су пасоше БиХ издате у дипломатско-конзуларним представништвима Босне широм Европе.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Највише их је подејљено у амбасади ове земље у Бечу, гдје је пасош добио и вођа Ал Каиде Осама Бин Ладен, али и неки од каснијих челника Исламске државе.

Бечки дневник "Естерајх" је обијелоданио да је управо Осама Бин Ладен крајем деведесетих боравио тајно у Аустрији, попут његовог заменика Ајмана ал Завахирија, за кога су бугарске дипломате јавно прозвале Аустрију да је такође тајно боравио у Бечу, али да га тамошње власти нису ухапсиле из страха од одмазде.

Обојица су, тврди овај лист, путовала са пасошима издатим у Амбасади БиХ у Бечу.

У незакониту додјелу пасоша био је укључен и садашњи члан председништва БиХ Шефик Џаферовић, чије су активности ових дана поново испливале у јавност и покренуле нову аферу у БиХ. Џаферовић је током рата био на месту начелника ЦСБ Зеница и потписивао држављанства не само припадницима злогласног одреда Ел муџахедин него и другим исламским терористима у Армији БиХ.

"Вести" откривају да ниједан од тих пасоша није додијељен уз поштовање основних процедура или прописа, а да је истрага започета недуго послије терористичких напада на Америку 11. септембра 2001. убрзо гурнута под тепих и никад није окончана, мада су се међу осумњиченима налазили бројни тадашњи амбасадори, министри и помоћници министара како на нивоу БиХ, тако и унутар Федерације.

– До данашњег дана се не зна колико је заправо тих пасоша издато. Не постоји централна евиденција, а процјене се крећу од 3.000 до 6.000. Једино је неспоран списак од 1.000 безбједносни интересантних страних држављана, на коме су фактички све оне особе које су касније биле умијешане у терористичке активности. Американци то могу да називају спекулацијама, али тај списак им је достављен и одлично су упућени у причу - тврди Џевад Галијашевић, експерт за борбу против међународног тероризма, који је недавно узбуркао јавност тврдњом да је већина учесника напада на САД 2001. године била из БиХ, те да су се наводно тамо и припремали за тај напад.

Оно што је много извјесније јесте да су западне обавјештајне службе одлично знале да су се у амбасадама и конзулатима БиХ по Европи пасоши дијелили шаком и капом. Кључна тачка била је амбасада БиХ у Бечу.

Ти пасоши су дијељени без икакве провере или контроле, чак и особама које то нису ни тражиле, нити су икада били у Босни попут шеика Омара, вође талибана, коме је пасош достављен у Авганистан, као и оснивача Хамаса Ахмед Јасина, коме је пасош стигао поштом у Палестину.

Међутим, није само амбасада у Бечу дијелила пасоше каснијим инспираторима или учесницима напада на Свјетски трговински центар у Њујорку и друге терористичке акције по свијету.

Тужилаштво БиХ је 2008. године на основу извјештаја Комисије за ревизију држављанства отворило истрагу о додјељивању пасоша те земље страним држављанима од априла 1992. до краја 2005. У случај је била укључена и Ударна група за борбу против тероризма, а на списку осумњичених нашли су се челни људи амбасада и конзулата БиХ у Аустрији, Њемачкој, Турској, Белгији и САД.

Истрагом је утврђено да су се пасоши дијелили у амбасадама или конзулатима у Бечу, Бону, Берну, Штургарту, Бриселу, Минхену, Истанбулу и Нјујорку, а да су у цијелу причу били укључени и министри и помоћници министара унутрашњих послова, правде, спољних послова како на нивоу БиХ, тако и Федерације. Резултат те акције је 661 одузет пасош, али мјере против оних који су их издавали нису предузимане.

Аустрија разбила исламистичку ћелију

Џевад Галијашевић каже да је у овој амбасади основана и организација ТWРА, која је служила за финансирање рата и набавку оружја и војне опреме.

– Кроз ову организацију прошло је најмање пола милијарде тадашњих њемачких марака, због чега је и покренута велика операција Савезне управе за заштиту уставног поретка Аустрије, која је резултовала десетинама ухапшених и блокадама рачуна – каже Галијашевић.

Извор: www.vesti-online.com