latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:06 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

У фокусу потребе родитеља дјеце која се лијече у иностранству

Нови Правилник Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству резултат је опредјељења да се његове одредбе максимално приближе потребама родитеља чија дјеца се лијече у иностранству, уз помоћ средстава овог фонда.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Из Фонда је саопштено да је Правилник, чија примјена је почела, резултат опредјељења да се стално унапређују прописане процедуре.

Из Фонда наводе да су Правилником регулисани и критеријуми приоритета, те да ће предност у разматрању захтјева имати дјеца чија болест, стање и повреде додатно могу да угрозе њихово здравље, као и саме прогнозе, нарочито када вријеме значајно утиче на исход лијечења и може довести до угрожавања живота или тешког инвалидитета.

У саопштењу се истиче да је прецизиран и начин поступања у случају да дијете у току започетог лијечења или дијагностике које финансира Фонд солидарности наврши 18 година, те је дефинисано да се тада финансирање може вршити до завршетка лијечења или рјешењем одобрене дијагностике.

- Како би се родитељи обољеле дјеце додатно финансијски растеретили, регулисано је питање финансирања типизације ткива у оквиру припрема за трансплантацију, тако да ће Фонд солидарности убудуће финансирати трошкове типизације ткива и дјетета и донора - додаје се у саопштењу.

Да би се родитељима максимално олакшале процедуре и смањили трошкови, истичу из Фонда, прописано је да се финансијска и медицинска документација из здравствених установа из иностранства доставља на језику који је у службеној употреби у тој држави и на једном од језика који су у службеној употреби у БиХ, што значи да их не мора преводити овлаштени преводилац.

Промјене уведене новим Правилником су резултат активног рада Фонда солидарности и континуиране сарадње са родитељима и здравственим установама, а са овом праксом биће настављено да би се и даље правично управљало средствима посебног доприноса чије издвајање подржава цјелокупно друштво Републике Српске.

Фонд солидарности је основан крајем 2017. године с циљем да се прикупљају додатна средства да би се омогућила дијагностика и лијечење дјеце у иностранству када то није могуће у здравственим установама у Српској, нити у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Српске има потписан уговор.

Рачуни Фонда се пуне на основу добровољног издвајања од плата свих запослених у износу од 0,25 одсто мјесечног нето примања.