latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Утврђен Приједлог закона о заштити од пожара

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нуспроизводима животињског поријекла, јер су током примјене Закона уочени одређени недостаци.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу саопштено је да је било неопходно да се приступи измјени и допуни Закона да би се недостаци отклонили, чиме би се омогућила његова потпуна примјена и ефикасније функционисање у овој области.

- Између осталог, предложена је измјена члана Закона који је уређивао стављање у промет хране за кућне љубимце или хране за кућне љубимце произведене од нуспроизвода, при чему се није узела у обзир она храна или нуспроизводи који не потичу само из увоза, него и са територије Републике Српске, односно БиХ - додаје се у саопштењу.

Прописују се и услови за сточна гробља и јаме-гробнице као обиљежена и под ветеринарским надзором стављена мјеста за нешкодљиво уклањање лешева, нуспроизвода животињског поријекла, с обзиром на то да у Републици Српској не постоје спалионице и коспалионице као што је то случај у земљама ЕУ и неким земљама окружења.

Влада Републике Српске усвојила је данас Приједлог стратегије инфраструктуре квалитета производа и услуга у Републици Српској за период од ове до 2023. године - Преузимање и примјена правне тековине ЕУ у области слободног кретања робе.

Овом стратегијом дефинисани су, како се наводи, циљеви и наредни кораци за свеобухватан развој свих елемената инфраструктуре квалитета у Српској у наведеном периоду, као и активности на преузимању правне тековине и пратећих принципа ЕУ.

Стратегија утврђује приоритете развоја и наредне кораке већег броја надлежних институција у Републици Српској, прије свега, у складу са потребама домаће привреде и тржишта, потребама заштите потрошача и актуелних трендова развоја инфаструктуре квалитета у Европи и свијету.

Услуге у Стратегији обухваћене су само у контексту безбједности производа који се испоручује на тржиште као дио одређене услуге и пружања информација у подручју техничких прописа и правила о услугама информационог друштва.

- Постизањем циљева утврђених овим документом, привреда Републике Српске и привреда цијеле БиХ ће бити у позицији да постану активан и конкурентан учесник на регионалном, европском и свјетском тржишту - додаје се у саопштењу.

Приједлог стратегије биће достављен Народној скупштини Републике Српске на разматрање.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о унапређивању квалитета рада Републичког педагошког завода кроз реорганизацију, те задужила Министарство просвјете и културе да у сарадњи са Заводом дефинише правце реорганизације рада ове установе у складу са новим потребама васпитно-образовне праксе.

Осим савјетодавно-инструктивног рада и надзора над радом предшколских установа, основних и средњих школа, умјетничких школа, школа и установа за школовање дјеце са сметњама у развоју и домова ученика, те развоја наставних планова и програма, посебна пажња Републичког педагошког завода биће усмјерена на јачање развојно-истраживачких задатака и активности систематског развоја, унапређивања и вредновања квалитета васпитања и образовања у Републици Српској.

Процес промјена у Републичком педагошком заводу треба да иде у правцу реорганизације постојећих унутрашњих организационих јединица - одјељења, с циљем да се, осим стручног надзора над радом васпитно-образовних установа, ојача дјеловање и рад Завода у погледу унапређивања и подршке развоја и вредновања квалитета у васпитању и образовању.

Потреба за унапређивањем квалитета рада Републичког педагошког завода кроз реорганизацију у складу је са Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период од 2016. до 2021. године.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о активностима на успостављању сарадње са Подласким војводством у Пољској, са Приједлогом споразума о сарадњи.

Влада је дала сагласност за потписивање споразума о сарадњи између Подласког војводства и Владе Републике Српске и овластила министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бориса Пашалића да у име Владе Српске потпише споразум.

Утврђен Приједлог закона о заштити од пожара

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о заштити од пожара који ће омогућити ефикасније и лакше остваривање предвиђених циљева.

Разлози за доношење новог закона односе се на неопходност прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара, за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, те прописивање обавезе јединицама локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Потребе за доношењем новог законског рјешења огледају се и у повећању одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате заштитних мјера, те подизање нивоа свијести о овој заштити код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације.

Неопходан је и функционалнији начин расподјеле прикупљених средстава за опремање и обуку ватрогасно-спасилачких јединица.

Уочена је и потреба да се прецизније дефинише област рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца-спасилаца, нарочито имајући у виду да ватрогасци не интервенишу само у случају пожара.

Влада Републике Српске је на сједници прихватила иницијативу за распуштање Скупштине општине Теслић и задужила Министарство управе и локалне самоуправе да је достави Народној скупштини Српске на даље поступање.

На сједници је донесена и одлука да неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе за период од 1. јула до 30. септембра буде исплаћено укупно 500.000 КМ.

Из категорије неразвијених општина Братунац је добио 15.750 КМ, Вишеград 13.800 КМ, Власеница 15.200 КМ, Доњи Жабар 15.012 КМ, Костајница 14.762 КМ, Љубиње 14.575 КМ и Невесиње 15.000 КМ.

Међу њима је Пелагићево коме је припало 14.800 КМ, Петровац 13.525 КМ, Петрово 14.975 КМ, Рибник 14.150 КМ, Рогатица 14.225 КМ, Хан Пијесак 14.225 КМ, Шамац 15.775 КМ и Шипово 14.225 КМ.

У оквиру категорије изразито неразвијених општина, Берковићи су добили 14.650 КМ, Вукосавље 15.420 КМ, Источни Дрвар 13.450 КМ, Источни Мостар 15.000 КМ, Источни Стари Град 13.945 КМ, Језеро 15.542,50 КМ, Калиновик 13.900 КМ, Кнежево 15.200 КМ и Крупа на Уни 15.542 КМ.

Међу овим локалним заједницама средства су добили Купрес 13.900 КМ, Лопаре 14.995 КМ, Ново Горажде 14.570 КМ, Осмаци 15.145 КМ, Оштра Лука 15.200 КМ, Рудо 15.075 КМ, Сребреница 14.250 КМ, Трново 14.500 КМ, Чајниче 14.820 КМ и Шековићи 14.895 КМ.