latinica  ћирилица
19/09/2019 |  13:37 ⇒ 13:59 | Аутор: РТС

Хрватска и Словенија уз Србију у квалификацијама за ОИ

Међународна кошаркашка федерација објавила је листу од 24 репрезентације за учешће у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију 2020. године, међу којима је и Србија.
Србија - Шпанија (фото: FIBA) -
Србија - Шпанија (фото: FIBA)

Послије Мундобаскета, на којем је 16 репрезентација обезбijедило квалификације за олимпијски турнир, на ту листу додато је још осам селекција, односно по двijе са сваког континента са најбољим пласманом на ФИБА листи - Ангола и Сенегал, Мексико и Уругвај, Кина и Јужна Кореја и Хрватска и Словенија.

На списку 24 репрезентације које ће пласман у Токио тражити кроз квалификације су: Ангола, Бразил, Канада, Кина, Хрватска, Чешка, Доминиканска Република, Њемачка, Грчка, Италија, Јужна Кореја, Литванија, Мексико, Нови Зеланд, Пољска, Порторико, Русија, Сенегал, Србија, Словенија, Тунис, Турска, Уругвај, Венецуела.

Послије Свијетског првенства учешће на ОИ сљедеће године обезбиједило је осам селекција: Јапан (као домаћин), Аргентина, Аустралија, Француска, Иран, Нигерија, Шпанија и САД.

Преостала четири мјеста резервисана су за побједнике четири квалификациона турнира који ће се одржати у периоду од 23. до 28. јуна сљедеће године.

Како је открио предсједник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, Србија има жељу да организује квалификациони турнир, исто као и Грчка и Литванија.