latinica  ћирилица
19/09/2019 |  14:35 | Аутор: СРНА

Свједоци потврдили учешће оптужених у нападу на Чемерно

Свједок Тужилаштва БиХ Зехрудин Сикира данас је на суђењу оптуженим за злочине над српским цивилима у селу Чемерно у јуну 1992. изјавио да је оптужени Нехру Ганић био начелник Штаба Територијалне одбране у Брези, оптужени Џемал Хаџић командант одреда "Сретно", а да је Теуфик Турудић звани Туфо, који је био командир вода, преузео команду над четом Територијалне одбране након рањавања њеног командира Сенада Јашарспахића.
Суђење за Чемерно - Фото: РТРС
Суђење за ЧемерноФото: РТРС

Свједок је испричао да је из села Папратница 22. маја 1992. отишао у Брезу гдје се прикључио одреду "Сретно", којим је командовао Џемал Хаџић.

Сикира је рекао да је био у чети под командом Сенада Јашарспахића, а да је он био командир одјељења у "Туфином вод", те да су током двије седмице проведених у Брези имали основну војну обуку.

Он је навео да су првих дана у школу, у којој су били смјештени, долазили начелник Штаба Територијалне одбране у Брези Нехру Ганић и командант Одреда "Бреза" или "Сретно" Џемал Хаџић.

Сикира је рекао да је Бреза неколико дана била гранатирана из зоне Чемерна, због чега су убрзо отишли на рејон Влахиње, за коју је касније сазнао да је била веома значајна кота, а гдје су затекли дио јединице из Брезе.

- Константно смо били гранатирани са Чемерна и ту је рањен командир Јашарспахић, па је команду преузео Туфо. Дошао је Хаџић и речено нам је да смо добили задатак да уништимо то гнијездо. Туфо је са групом отишао на Чемерно, а нас десетак је остало - испричао је Сикира.

Свједок је навео да су се припадници Територијалне одбране, са којима током акције нису имали никакву комуникацију, након три дана вратили уз пуцњаву, славећи успјех и додао да је у акцији погинуо Рахман Ковач, а да је Туфо рањен у дебело месо.

Сикира је рекао да су у нападу на Чемерно, између осталих, учествовале његове комшије из Папратнице - Харис, Сенад, Бењамин и Салих Сикира, те Седин и Џемал Смоло.

Он каже да је чуо да су хаубице гурнули у провалију, јер их нису успјели уништити експлозивом, као и да се спомињало да је у нападу учествовао и дио састава територијалне полиције.

Свједок Салко Скелеџија није могао да одговори на бројна питања тужиоца Владимира Симовића јер се, како је рекао, не сјећа дешавања у инкриминисаном периоду.

Скелеџија је потврдио да се као добровољац пријавио у Територијалну одбрану Какањ, те да се не сјећа шта је радио у Брези, гдје је отишао са осталим припадницима јединице.

Он је рекао да је из Брезе отишао у неко село прије акције на Чемерно, да је Јашарспахић рањен у селу и да је Туфо био командир.

Скелеџија је изјавио да је било и неколико Сикира, те да су на Чемерну биле три или четири хаубице које је требало уништити.

Свједок је додао да им је Туфо рекао да иду у акцију, а да он није ишао у село, него је остао у позадини.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године заједно са другим лицима свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње РБиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба који су мучени и убијани.

Наставак суђења заказан је за четвртак, 26. септембар.