latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Вучић-Скот: Ни Београд ни Приштина немају ништа од застоја у дијалогу

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот, који одлази са ове функције, оцијенио је да ни Београд ни Приштина немају ништа од тренутног застоја у дијалогу и да би рјешење овог питања значило већу стабилност на западном Балкану.
Александар Вучић и Кајл Скот - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић и Кајл СкотФото: ТАНЈУГ

Он је навео да ће САД наставити да охрабрују повратак дијалогу, уз јасан став да будућа влада у Приштини мора да буде спремна да укине тарифе на српску робу, док се од Београда очекује да предузме кораке ка нормализацији односа.

Скот и предсједник Србије Александар Вучић сагласили су се на данашњем састанку да недавно именовање специјалног изасланика /америчког државног секретара за западни Балкан/ представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине.

Иако за сада нема напретка у дијалогу, они су закључили да се може рећи да има слуха за интересе Србије и да они морају бити укључени у могуће рјешење, које, да би било одрживо, захтијева обострани компромис, али и добитак за Београд и Приштину, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић, који је амбасадора Скота примио у опроштајну посјету, изразио је наду да је обострана жеља да се односи двије државе врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду.

Он је захвалио Скоту на медијској кампањи "Ви сте свет" коју води Амбасада САД, а која подсјећа на важне тренутке из заједничке историје двије земље и то не само на савезништво у ратовима, него и на допринос српских научника развоју америчког свемирског програма и друге успјешне примјере сарадње.

Вучић је рекао да цијени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ реформама у области владавине права и јавне администрације, као и успјешну војну сарадњу.