latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:38 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Бањалука: Почео Трећи конгрес анестезиолога и реаниматолога

У Бањалуци је почео Трећи конгрес анестезије, интензивне медицине и медицине бола са међународним учешћем који је окупио 130 учесника и 40 предавача из шест земаља региона и свијета.
Бањалука: Трећи конгрес анестезије, интензивне медицине и медицине бола - Фото: СРНА
Бањалука: Трећи конгрес анестезије, интензивне медицине и медицине болаФото: СРНА

Тродневни конгрес организовали су Удружење анестезиолога и реаниматолога Републике Српске и Клиника за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Према ријечима предсједника Удружења анестезиолога и реаниматолога Српске Дарка Голића, предавачи ће представити разне теме подијељене у четири сесије, а уз конгрес је организовано и осам радионица. 

- Драго нам је да имамо најпрестижније и највиђеније докторе из шест земаља који ће своја искуства подијелити са нама и то ће бити начин да усвојимо нека нова знања - рекао је Голић, који је и начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ-а Српске.

Он је нагласио да је основни циљ конгреса праћење стања у свијету у овој области и усвајање знања на добробит пацијената у Српској.

Шеф Одјељења анестезије за породиљство у Медицинском центру у њујоршком насељу Бруклин Иван Величковић рекао је да је у Српску дошао заједно са шест колега из Америке, подсјетивши да је овдје боравио и прије двије године и да су искуства позитивна.

Он је навео да колегама из Српске и региона желе да пренесу своја искуства из ове области.

Када је ријеч о протоколима лијечења животно угрожених пацијената у Америци у односу на Српску и регион, Величковић је рекао да су неке ствари веома сличне, додавши да је циљ оваквих конгреса да се види да ли постоји могућност да неки протоколи и начини лијечења буду слични. 

- У Бањалуци постоји веома добар епидурални програм, а када је ријеч о анестезији за царске резове ту има разлике. Међутим, увијек постоји могућност да као резултат оваквих сусрета и ми и домаћини будемо бољи - нагласио је Величковић.

Предсједник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије Небојша Лађевић рекао је да су знања и вјештине анестезиолога у Србији и Српској на завидном нивоу.

Лађевић, који је и директор Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије, нагласио је да је у односу на свијет разлика једино у опреми коју могу да набаве и колико често нешто што је скупо могу и да примјењују.

Говорећи о оном што би требало бити унапријеђено у области анестезије, Лађевић је навео да је то постоперативни дио, интензивна њега, јер је то носи високе трошкове лијечења. 

- Сваки тим који ради и у Српској и Србији можемо овог тренутка да извучемо из операционе сале и пребацимо рецимо у Њујорк и они ће сутра радити и одржати тај оперативни програм. Међутим, оно чиме располажемо у постоперативној њези, од моиторинга до лијекова, ту се разликујемо, односно колико можемо да потрошимо на једног пацијента. Ту смо више ограничени - рекао је Лађевић.

У оквиру конгреса и након његовог завршетка биће организоване радионице из примјене ултразвука у регионалној анестезији, регионалне анестезије у опстетрицији и примјене ултразвука у интензивној медицини.

Том приликом инструктори ће бити Кертис Бејсинџер и Самрат Вора из Клинике "Мејо" те Ферне Брејвман са Универзитета "Јејл".