latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:03 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Каква је била ратна улога Шефика Џаферовића у страдању Срба на Возући и Озрену?

Бошњачки члан Предсједништва имао је своју улогу у страдању Срба на Возући и Озрену 1994. и 1995. године јер је као ратни начелник ЦСБ Зеница био упознат са дејствима и злочинима одреда Ел муџахид. Џаферовић је предлагао и издавао путне исправе терористима БиХ са Интерполових потјерница. Због свега тога односи у Предсједништву су нарушени-изјавио је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Тужилаштво БиХ је 2015. одбацило пријаву против Џаферовића за ратни злочин над Србима.

Повјерљиви, ратни документ о састанку највиших војних и цивилних безбједњака у Зеници, из септембра 1995. којим је руководио начелник ЦСБ Шефик Џаферовић, отклања и најмању дилему да актуелни бошњачки члан Предсједништва није био упознат са војном ситуацијом и злочинима муџахедина на том подручју.

- 23. августа 1994. године Џаферовић је био свједок када су муџахедини ликвидирали Србе одсијецајући им главе, а није подузео ниједну радњу тада као начелник Центра за безбједност Зеница да се кривци приведу правди. Наши односи у Предсједништву су оптерећени чињеницом везаном за његову ратну прошлост - каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

2015. тадашњи потпредсједник Федерације Мирсад Кебо обијао је прагове бх. тужилаштва с доказима против Џаферовића о прикривању ратних злочина над српским цивилима на Возући. Пријава је одбачена, Кебо анатемисан као издајник бошњачког народа, а зенички полицајац бр. 1 напредовао је до фотеље у Предсједништву. Каснији судски процес против ратног команданта 3. корпуса Сакиба Махмуљина тумачи се као „димна завјеса“ да се сакрије Џаферовићева ратна прошлост.

- Тужилаштво БиХ, као и безбједносне агенције на заједничком нивоу, чине све да заштите Шефика Џаферовића од одговорности. Био је обавијештен о свему, знао је у сваком тренутку гдје се налазе припадници Одреда Ел Муџахид. Знао је за извршење ратних злочина на Озрену, Возући, у самој Зеници. Када је ријеч о самој Возући, знао је све и укључен је био у заштити муџехадина - истиче експерт за борбу тероризма Џевад Галијашевић.

Колико год „прао“ своју ратну биографију, Џаферовића докази повезују са афро-азијским ратницима и потоњим свјетским терористима. Лично је у априлу 1995. упутио МУП-у РБиХ захтјев за пријем у држављанство прекаљеног муџахедина, Тунишанина Мхамдија Седика бен Мокхтара. И то није све.

- Без сумње најважније име је Халид шеик Мухамед који је организовао нападе на САД 11. септембра, који је држављанство БиХ добио као бивши кувајтски држављин под именом Ел Мухамед Халид. Шефик Џаферовић био је предлагач јер је Халид шеик Мухамед у то вријеме био припадник Одреда Ел Муџахидм у зони одговорности ЦСБ Зеница - додаје Галијашевић.

С краја и првих година послије рата, власти тадашње РБиХ дијелиле су пасоше „шаком и капом“ заслужним исламским ратницима. Осама бин Ладен путне исправе БиХ стекао је 1996. у амбасади у Бечу, са мјестом пребивалишта Малта 1 у Сарајеву. У истом периоду Мухамед Ата, који је предводио напад на Куле близнакиње у Њујорку, постао је „Босанац“.

- Шефик Џаферовић је свима њима био или предлагач или коначни потписник рјешења о држављанству, нека рјешења је потписивала Мирсада Бегановић-Жутић - каже Галијашевић.

Бакир Изетбеговић јавно је стао у заштиту оптужених ратних команданата и нема сумње да је Џаферовић посљедња линија одбране за СДА. Отварање случаја Џаферовић значило би огољавање политике Алије Изетбеговића, срочене у Исламској декларацији и вјешто „препаковане“ у програмске циљеве на посљедњем Конгресу СДА.