latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:33 ⇒ 20/09/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Док Сатлер апелује на формирање власти, СДА пријети новим заоштравањем односа

Никакаве декларације не помажу Босни и Херцеговини! Неоходно је што прије формирати власт која ће бити способна проводити реформе неопходне за наставак европских интеграција, упозорио је у првом обраћању нови шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер. Нажалост, то не долази до ушију СДА која, због смјене Сенада Братића, најављује контрамјере. Не журе с формирањем власти, јер је већ имају у техничком мандату.

Нико у Бриселу не разумије зашто је БиХ потребно годину дана да формира власт. Још мање им је јасан посљедњи Вигемарков потез који се претворио у неуспјели покушај посредовања међу политичким лидерима, али и Комшићево и Џаферовићево одбијање Хановог позива за састанак у Бриселу. Уље на ватру долила је декларација коју је прошле седмице усвојио конгрес СДА позивајући се на успостављање „Републике БиХ“ темељене на регијама, на шта је СНСД упозорио „афирамацијом права на самоопредјељење“.

- Посматрао сам то што се дешава протеклих дана, а што је наставак нечега што већ дуже гледамо. То није ништа ново. Истина је да морамо изаћи из тог зачараног круга - нагласио је Јохан Сатлер, нови шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Да СДА неформирањем власти жели појачати тензије показала је бројним примјерима у протеклој години. Сада, због смјене Сенада Братића са позиције потпредсједника Народне скупштине, којој је „кумовала“ њихова антидејонска декларација, најављује контрамјере.

Тако је Един Рамић у Народној скупштини коначно рекао оно што сви знамо – не желе са СНСД-ом у власт, јер би, према њиховој рачуници, Српска имала прецијењену вриједност. Дакле, предсједавајућег Савјета министара, и три министра. Тако је СДА, по ко зна који пут, показала да јој не одговара ни Дејтон ни Устав, ни равноправност и конститутивност народа.

- Што се нас тиче, нама се не жури. Ми смо на власти на нивоу БиХ и не морамо, уопште, формирати овај мандат. Али ћемо је формирати с СНСД-ом онда када се науче неким стандардима и правилима понашања - рекао је Рамић.

Премијер Српске Радован Вишковић истиче да СДА ради против БиХ.

- БиХ нема без Републике Српске и српског народа. То када будете научили, онда можете сјести и договарати се о будућности БиХ - каже Вишковић.

Освету Српској Федерација је одавно увела. То најбоље показује на примјеру обесправљених српских повратника у Федерацију који годинама живе без основних услова за живот, одговорила је предсједница Цвијановић.

- Да ли ће трпити кадрови неке партије - то је друга димензија. Да ли трпе Срби повратници? Да, ужасно трпе, јер су обезвријеђени и немају основне услове за живот - каже предсједница.

Након пет дана, Валентин Инцко и Америчка амбасада у БиХ осудили су Декларацију СДА, као и слављење ратних злочинаца на конгресу странке. То је посебно наљутило појединце у СДА, па су Инцку узвратили да се повлачи пред Додиком. Пред Американцима су устукнули.

Због закључака Главног одбора СНСД-а стигао је хорски одговор Комшића, Џаферовића и Изетбеговића. Док су за Комшића закључци СНСД-а Додиков списак противуставних глупости, за Изетбеговића и Џаферовића су непоштовање Дејтона и рушење уставноправног система БиХ. Тако СДА игнорише чињеницу да се СНСД у сваком закључку позива на Дејтон, док се мировни споразум у њиховој декларацији не назире ни у обрисима.

Тако се Сатлер, Вигемарков насљедник, без своје кривице, затекао усред политичког хаоса. Ипак, није обесхрабрен чињеницом што је августовски споразум пропао, а политичке напетости заоштриле. Дугогодишње искуство рада на Балкану увјерило га је да је могуће постићи напредак. Али још нико не даје рецепт како изаћи из зачараног круга политичких сукоба.