latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:33 ⇒ 19:04 | Аутор: Б92

АБА лига је међу најбољим у Европи, заслужује двије екипе у Евролиги

Бивши кошаркаш Горан Јеретин сматра да је АБА лига најквалитетније клупско такмичење на овим просторима.

Јеретин је похвалио Регионалну лигу и напоменуо да му је најљљепше током дуго каријере било играјући за Црвену звезду.

- То је сјајно такмичење, сматрам да је изузетно квалитетно, и то показују из године у годину. Без дилеме АБА лига је међу најбољима у Европи. Одлични тимови, одличне утакмице, све је на високом нивоу. Најбоље на овим просторима, држи пажњу цијеле сезоне. Мислим да регионалном такмичењу једино недостају два представника у Евролиги, по систему да финалисти наступају у најјачем клупском такмичењу на Старом континету. То би био пун погодак за АБА лигу. Можда би тада било и мање тензије, али није на нама да доносимо одлуке, то раде неки други - казао је Јеретин.

Бивши црногорски кошаркаш направио је паралелу између периода кад је играо у АБА лиги и сада.

- Квалитет је присутан све ове године, то нико не доводи у питање. Кад сам ја играо први пут, тада сам наступао за Звезду, било је ужарених утакмица у Београду, али и у свим другим градовима на овом просторима. Ми смо пробијали лед, чини ми се да је тада и Макаби играо. Било је квалитета, сјетим се Цибоне, Хемофарма, исто је и данас, доста квалитетна лига, гледамо одличне утакмице, сјајне тимове, можеш само да уживаш кад пратиш мечеве у регионалном такмичењу - истакао је Јеретин.

Признао је да је најљепше кошаркашке дане провео у Црвеној звезди, иако је играо у чак 11 земаља.

- Да будем искрен, више ни сам не знам гдје сам све играо. Промијенио сам 11 земаља, а клубова ни сам не знам. У Црвеној звезди сам се највише задржао, четири године, ту ми је било најљепше и најбоље сам се осјећао, послије тога био је и Макаби, велики европски клуб. Било је лијепо и у Русији, Њемачкој, Кипру, али ето кад ме питате нека то буде Звезда. Уживао сам у кошарци током читаве каријере - истиче он.

Сматра да се ове сезоне очекује веома узбудљива АБА лиге, јер се много клубова озбиљно појачало.

- Ове сезоне биће доста интересантно и узбудљиво у АБА лиги, која креће Суперкупом у Загребу. Тамо ћемо већ моћи да видимо неке прве односе снага. Звезда је и даље фаворит, има одличне појединце, склопљене у један тим. Сматрам да ће осим у АБА лиги, и у Евролиги имати значајну улогу и сигуран сам да ће Београдска арена бити пуна у сваком мечу, што ће сигурно значити доста играчима на паркету. Добар прелазни рок направио је Морнар и њима све честитке за довођење добрих играча. Браћа Павићевић су урадили одличан потез, ту је и Партизан, довели су добре кошаркаше, па и Цедевита-Олимпија, али видећемо како ће све то тамо функционисати. Доста непознатих има што се тиче њих - каже Јеретин.

Црногорац сматра да регионално такмичење, као најквалитетније на овим просторима, много значи за младе играче.

- Одлична лига за млађе играче, поготово што је формирана АБА лига 2, направило се доста простора за таленте. Ја сам био у Сутјесци, и знам колико је тим младим кошаркашима значило играње у континуитету. Такође, сматрам да АБА лига 2 доста помаже у томе, јер они који не могу да се докажу у елитном такмичењу, могу да играју у другој лиги која је изузетно квалитетна. Направљен је добар систем за све клубове, има доста такмичарског значаја, и веома битно за играче и тренере који не могу да буду дио АБА лиге 1, да се докажу овде што је изузетно битно. Озбиљан ниво - сматра Јеретин.

Он је до ове сезоне био спортски директор Сутјеске, члана АБА лиге 2, али је одлучио да напусти клуб из Никшића на крају прошле сезоне.

- Радио сам у Сутјесци, играли смо и АБА лигу 1, несрећно испали у посљедњем колу. Прошле сезоне наступали смо у АБА 2, по мени је најважније да смо поново публику у Никшићу вратили у дворану. Ја више нисам могао, јер живим са породицом у Херцег Новом, и сматрам да не бих могао на даљину да радим. Сада сам овде у Приморском, крећемо од почетка, покушаћемо да се пласирамо у црногорску Суперлигу, имамо доста млад тим и једино је то начин да се праве резултати - каже он.

Кошаркасша легенда признао је да никад није имао амбиције да послије каријере уђе у тренерске воде.

- Нуђено ми је много пута, што се каже - плејмекери су најбољи за тај посао, али једноставно нисам никад имао жељу да уђем у те воде. Кроз каријеру сам много водио моју породицу кроз разне земље и клубове, а да не причамо како је онда тренеру. Десет пута теже него бити кошаркаш. Хтио сам да останем у кошарци, и видим себе у неким улогама који су у вези са функционисањем, као што је био случај у Сутјесци, или да радим са младима у камповима - закључио је Јеретин.