latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:35 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Русија и Кина блокирале резолуцију УН о прекиду ватре у Сирији

Русија је ставила вето на резолуцију Савјета безбједности УН и блокирала је захтјев за примирје на сјеверозападу Сирије, јер у текст није укључено изузеће за војне офанзиве против милитантних групација које су на црној листи УН.
Савјет безбједности УН - Фото: РТРС
Савјет безбједности УНФото: РТРС

Савјет безбједности УН није прихватио резолуцију Белгије, Њемачке и Кувајта о прекиду ватре у Идлибу, јер су двије сталне чланице СБ гласале против.

Против су гласале Русија и Кина, за резолуцију је гласало 12 чланова Савјета, а један је био уздржан, преноси Спутњик.

Раније су Белгија, Њемачка и Кувајт поднијели Савјету безбједности нацрт резолуције о Идлибу, који позива све стране да прекину ватру 21. септембра у подне по сиријском времену. Документ позива и на поштовање међународног хуманитарног права и обезбјеђивање хуманитарног приступа.

Русија и Кина представиле су своју верзију резолуције. Овај документ позива на примирје у Идлибу од понооћи 20. септембра.

- Престанак војних дејстава не односи се на војне операције против појединаца, група, предузећа и организација које су повезане са терористичким групама, како је то утврдио Савјет безбједности - додаје се у руско-кинеском нацрту резолуције.

Осим тога, аутори резолуције истичу неусклађеност координата објеката у Идлибу у односу на њихове реалне локације, које су достављене странама ради укључивања на списак мјеста смањења сукоба. У документу се изражава забринутост да постоје и неслагања у вези са сврхом неких објеката у Идлибу.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја саопштио је да се у Идлибу нису водиле и не воде се никакве велике војне операције.

Небензја тврди да се у овој сиријској провинцији поштује прекид ватре, који периодично нарушавају терористи.

Систем избјегавања сукоба постоји између УН и страна у Сирији. Према овом систему, УН пружа информације о локацији објеката који се сматрају цивилним, како би се гарантовало да неће бити оштећени током борбених дејстава.

- Раније је пракса била успјешна, када су податке достављали припадници УН и њихови партнери са лица мјеста, али у Идлибу сада нема чланова ове организације - изјавио је раније Небензја.