latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:58 ⇒ 20/09/2019 | 08:41 | Аутор: РТРС

Има ли српског јединства? СДС неће напустити СМ, али иде на састанак у Београд

Савјет министара БиХ у техничком мандату данас je засједао у пуном капацитету. Министри из Српске, како рече замјеник предсједавајућег Мирко Шаровић, нису и вјероватно и неће разматрати опцију изласка из Савјета министара. Шаровић потврђује да ће у суботу ићи у Београд да би, каже, видио о чему ће се разговарати код предсједника Србије Александра Вучића. За предсједавајућег техничког сазива Савјета министара Дениса Звиздића данашњи одзив свих па и министара из Српске повод је да власт Републике Српске оптужи за неуставну блокаду институција БиХ.

Током готово годину дана рада у техничком мандату Савјет министара у пуном капацитету састао се 33 пута. Да ли им је програмска декларација СДА дала вјетар у леђа, па су за само пар сати усвојили 60 тачака дневног реда, како се Звиздић похвалио, или се припремају да остану у овом капацитету до наредних општих избора? Све је могуће, јер Мирко Шаровић брани позиције, баш као да их је заслужио вољом бирача.

- Нисмо разматрали опцију изласка из Савјета министара,  ту опцију вјероватно нећемо ни разматрати. Мислим да нико не треба водити активности које могу да доведу до дестабилизације ситуације у БиХ и угрожавања мира на овим просторима - рекао је Шаровић.

За Шаровића, који је превидио да су поједини, с којима сједи и одлучује, декларацијом СДА тај корак већ начинили, тај документ је тек корак назад. Састанак Шаровића, Бореновића и Додика требао је остати скривен од очију јавности, а контакти настављени. Ипак, све се знало одмах након састанка, а након „успјешне“ сједнице Савјета министара познат је и одговор на понуђено.

- Рекли су нам: Хајде ви изађите из власти, а ми нећемо ући у власт - рекао је премијер Српске Радован Вишковић јуче на посебној сједници НСРС.

Повлачење Срба из заједничких институција БиХ није једини, али да јесте први корак није став само једне политике, него и струке. Борбу за позиције и насилни останак у власти, мимо воље бирача, директно Мирку Шаровићу замјера и професор уставног права Радомир Лукић.

- Да сам на његовом мјесту, ја бих поднио оставку. Не бих ушао више тамо, јер зна се да држава мора да има своје органе - истиче Лукић.

Зна се и да државне органе у демократији бира народ, а док грађани Српске скоро годину чекају на поштовање њихове већинске изборборна воље, ко профитира? Један од носилаца политике, која негира Српску и све што је Српско, предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату, Денис Звиздић данас се изненада забринуо и за грађане Републике Српске.

- Нове тензије воде ка неодрживом кредитном задуживању које је присутно посебно у Српској и које води у једну врсту економске и друштвене регресије - каже Звиздић.

Звиздић је понабрајао бројне споразуме и уговоре који мјесецима чекају на усвајање , а чије је доношење темпирао баш након доношења прогресивне СДА декларације, како би са све три српска министра исказао пожртвованост за друштвено економским просперитетом БиХ грађана. Још само да на путу ефикасном Савјету министара БиХ не стоји парламент, немили одраз воље грађана Српске.