latinica  ћирилица
19/09/2019 |  19:01 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Свједоци потврдили учешће својих рођака у затирању трагова српског постојања у Чемерну

У наставку суђења командантима и припадницима Територијалне одбране и полиције тзв. Републике БиХ, свједоци, ратни саборци Зехрудин Сикира и Салко Скелеџија потврдили су учешће оптужених и војну структуру нападача на село Чемерно, надомак Илијаша.

Њих 12 оптужени су да су у удруженом злочиначком подухвату, за само неколико јутарњих часова 10. јуна 1992. године, убили више од 30 Срба, а село спалили и уништили.

Идентично презиме, као и код тројице од 12 оптужених злочинаца, није било препрека Зехрудину Сикири да гласно, јасно и законито, потврди наводе оптужнице и потврди учешће својих рођака у затирању трагова српског постојања у селу којег више нема. Једнако самоувјерено говорио је о организовању и наоружавању тада муслиманских формација у Какњу још и прије априла 1992. године. У другој половини маја, са рођацима и комшијама из села Папратница и других какањских мјеста распоређен је Сикира у Брезу, под окриље брезанског одреда "Сретно" - војне формације која је била у саставу Територијалне одбране Бреза. Непосредни надређени био му је оптужени злочинац Теуфик Турудић Туфо.

На питање тужиоца - шта је Туфо био у његовом воду, Зехрудин Сикира је одговорио - командир вода, а начелник штаба био је Нехру Ганић, док је командант одреда "Сретно" био Џемал Хаџић.

Но, на својеврсном истуреном командном мјесту у шумовитом рејону Влахиња, гдје је и свједок прераспоређен, командир његове чете Сенад Јашарспахић је рањен, па је Турудић преузео командовање. И који дан касније од Џемала Хаџића примио наредбу о нападу на Чемерно. И повео је Турудић све расположиве снаге са Влахиња на небрањено село. Осим, десетак позадинаца међу којима је био и свједок Сикира. Зато су његови рођаци у крвави поход отишли.

- Бењамин, Сенад, Харис и Салих Сикира, моје комшије из Папратнице, Седин Смоло и Џемал Смоло, ми га Хага зовемо, сви су отишли у акцију - навео је у Сикира у исказу.

И вратили се након три дана у Влахиње, уз пуцњаву "славећи" успјех на Чемерну. Претходно, "подвиг" су прославили и у Брези, а са радија БиХ одјекивале су честитке и похвале, рекао је свједок, тада и не знајући за покољ Срба и уништавање села. И док је самоувјерено потврђивао наводе оптужнице о командној линијској структури, запушио је уста говорљивим адвокатима оптужених, већ навиклим да неоснованим примједбама, приговорима, па чак и вербалним насртајима, збуњују свједоке и да праву по својим мјерилима, подучавају све у судници, па чак и судије. И већ прије наступа адвоката, побио је Сикира њихову квазитеорију, како оптужени командни кадар и није имао наредбодавну улогу у нападу на Чемерно. У унакрсном испитивању, једино је Турудићев адвокат Изет Беждаревић неуспјешно покушао да докаже како његов брањеник није издавао наредбе. Но, и он је брзо одустао. Командну структуру нападача на Чемерно на исти начин "посложио" је и други свједок Салко Скелеџија, Турудићев војник, који, такође, каже да у акцији није учествовао. На крају рочишта предсједавајући вијећа Халил Лагумџија ускликнуо је "Данас сте сви били дивни, нисте правили проблеме!" Као да то не треба да буде правило у судници, а не само изузетак!