latinica  ћирилица
19/09/2019 |  20:16 | Аутор: СРНА

Вулин: Неосноване тврдње да Београд извози оружје у Јемен

Министар одбране Србије Александар Вулин поново је одбацио као неосноване тврдње бившег начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша да Србија извози оружје у Јемен и да је на томе ангажован и отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Држава Србија не извози никакво оружје у Јемен. Ми смо, иначе, у првих пет земаља у свету по транспарентности продаје наоружања. Зар стварно неко мисли да можемо да преваримо Американце, Русе, Кинезе, читав свет, а да они то не знају - рекао је Вулин за ТВ О2.

Вулин је подсјетио да у српској одбрамбеној индустрији ради око 13.000 људи и још 20.000 сарађује.

- Када одбрамбену индустрију прогласите за организацију која подржава терористе, онда ће будући страни купци да кажу: 'Па, да ли је баш паметно куповати од њих? Напад на државу и појединце, без иједног доказа, уз сијасет демантија на такве лажи, у сваком случају штети држави Србији и свима онима који јој добро мисле - рекао је Вулин.

Он је навео да је злонамјерна лаж и страшна глупост да отац министра Стефановића на било који начин "утиче на продају било ког метка у овој земљи" и истакао да је то "лаж која се пласира плански, с намером".

Вулин је истакао да Србија данас улаже у наоружање и опрему, а приоритет је и повећање плата, које ће од 1. новембра бити додатно повећане за девет одсто.

- Од 2009. до 2012. године у Војсци Србије је купљено осам ракета за `мигове`, а Србија сада има 14 исправних `мигова`. То је огромна разлика - рекао је Вулин.

Он је навео и да је 2008. године плата потпоручника, најмлађег официра, била 37.481 динар /423 евра/, а сада ће, с повећањем зараде од 1. новембра, она износити 66.349 динара /564 евра/.

Вулин је рекао да је комплетно обновљена опрема, уложено је у побољшање квалитета исхране у касарнама, а ради се и на обнови војне инфраструктуре, као и на војних возила.

- Војска је почела да се мења на боље - навео је Вулин.