latinica  ћирилица
20/09/2019 |  09:48 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Иванцов: Опасне инцијативе СДА јер могу нарушити етничку равнотежу

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов оцијенио је да су иницијативе СДА које предвиђају реформу Устава супротне основним принципима Дејтона и опасне јер могу изазвати рушење система етничке равнотеже у БиХ, што може имати врло озбиљне посљедице.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

- Није изненађујуће да два друга конститутивна народа сматрају ово пријетњом свом положају у земљи - рекао је Иванцов за Глас Српске, коментаришући декларацију СДА.

Он је поручио да је потребно јачати међуетничко повјерење у БиХ, а не стварати нове тензије.

Коментаришући благо реаговање ОХР-а на декларацију СДА, Иванцов је рекао да мисли да би њихов коментар требало да садржи конкретну оцјену усклађености уставних иницијатива са одредбама и принципима мировног споразума и Устава БиХ.

- Нажалост, то се није догодило. ОХР је на почетку одлучио да се само ограничи цитирањем појединих докумената у име Савјета за спровођење мира /ПИК/ без позивања на било кога, а, затим, је акцентовао тему територијалног интегритета БиХ. Не подржавам такав приступ - нагласио је Иванцов.

Он је рекао да не може да не обрати пажњу на тоналитет и брзину којом се појављују коментари ОХР-а у случајевима када се ради о нечему што долази од Републике Српске.

- Они су моментални и врло оштри, и то без довољно разлога - додао је Иванцов.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Иванцов је навео да је прилично песимистичан јер већ годину дана није формиран Савјет министара, ни Влада Федерације БиХ, те забринут због видљивог пада међуетничког повјерења, способности да се договарају о питањима од узајамног интереса.

- Нажалост, ова тема је постала талац вјештачких проблема. Изгледа да су неке унутрашње и спољне снаге једноставно заинтересоване за одржавање тренутног статус кво, њима одговара тренутни састав Савјета министара, те нову конфигурацију сматрају неугодном. Одавде се појављују и вјештачки услови, али није питање у њима - навео је он.

Према његовим ријечима, ситуација са Годишњим националним програмом /АНП/ фактички је довела дијалог између политичких страна у ћорсокак, до нарушавања споразума из августа који је заиста изгледао као радна варијанта за успостављање сарадње и коначног формирања Савјета министара.

- Од почетка смо позивали стране да се фокусирају на агенду која их уједињава, а да принципијелна размимоилажења у вези са питањима, попут АНП остану будућим институцијама која би њих разматрала у оквиру постојећих процедура у складу са правним прописима БиХ и њеним међународним обавезама - подсјетио је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је због тог става, који сматра логичним приступом, био оптуживан за мијешање у унутрашње ствари, те указао да за разлику од њега, америчке колеге, на примјер, специјални изасланик америчког државног секретара за Балкан Метју Палмер, директно говоре да БиХ мора постати чланица НАТО-а и отворено се залажу за слање АНП-а у Брисел.

Иванцов је поновио да је руска линија на Балкану, тиме и у БиХ, заснована искључиво на настојању да развија дугорочну, узајамно корисну сарадњу са свим легитимним политичким снагама, доприноси политичкој и економској стабилности и безбједности у региону и не користи критеријуме "утицаја".