latinica  ћирилица
20/09/2019 |  11:18 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Ђокић: До стабилности у региону стратешким дијалогом Срба и Бошњака

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да та странка предлаже покретање стратешког дијалога Срба и Бошњака с циљем постизања трајне стабилности у региону.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Уз пуно уважавање других народа, неспорно је да је уређен и квалитетан однос Срба и Бошњака темељ за будућу стабилност и односе у региону - рекао је Ђокић Срни поводом недавно усвојене декларације СДА којом се потврђује унитаристичка политика у БиХ.

Он је истакао да овај дијалог могу да воде политичке организације, академије наука, институције.

- То треба бити озбиљан процес у којем ћемо да пронађемо трајно рјешење и уредимо односе зарад бољег живота и сигурности Срба и Бошњака, као и осталих народа - рекао је Ђокић и додао да, при томе, треба имати у виду и 24 године искуства у функционисању БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Он је додао да у овом дијалогу треба да учествује и Србија, због чега се и организује сутрашњи састанак лидера партија из Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем.

- Тај састанак има смисла јер је Српска, приликом свог настајања, имала намјеру да с циљем српског јединства чува трајне везе између Срба на овим просторима - рекао је Ђокић.

Он је поновио да је декларација СДА провокација и пријетња усмјерена ка нарушавању политичких односа у БиХ.

- Као странка која има највећу подршку бошњачког народа, СДА је, с друге стране, требало да понуди нешто што би могло да буде у функцији рјешења - рекао је Ђокић.

Конгрес СДА усвојио је у суботу, 14, септембра, Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Декларација предвиђа и успостављање "босанског језика".