X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/09/2019 |  11:45 | Извор: sputniknews.com

Вучић: САД тражи да признамо Косовo

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће сљедеће недјеље, током Генералне дебате на Генералној скупштини УН, имати велики број састанака са свјетским званичницима и да ће ти разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

- Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркеловом, што је за мене задовољство - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

На констатацију новинара да Меркелова тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак сa њим, предсједник Србије каже да га је то изненадило али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

Он је рекао да ће у Њујорку разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.

- Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу ићи у недјељу или понедјељак јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вриједан са америчким предсједником - рекао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

- Он ће жељети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност - рекао је он.

Указао је да ће 1. октобра бити донесена важна одлука у ЕП, везано за потврду кандидата за европске комесаре.

- Мислим да за једног од предложених комесара неће дозволити избор. Да ли ће то покушати да ураде с Трочанијем, што би била велика штета јер је он искрени пријатељ Србије, или са пољским, румунским кандидатом јер имају тобож неке примедбе... Морају да покажу мишиће на неком. За нас је страшно важно да наши мађарски пријатељи буду у ресору за проширење - рекао је Вучић, напоменувши да му је то недавно најавио и мађарски премијер.

Како је рекао, ускоро ће се и приватно састати с Виктором Орбаном у Београду и разговарати о важним темама.

- Имаћемо значајнију подршку тројке из Вишеградске групе. А борићемо се и за подршку Пољске за српски пут ка ЕУ - додао је Вучић.

Упитан да ли се однос САД промијенио према Србији, Вучић каже да то тако изгледа када се гледа површински.

- Али, то није реално. Амерички амбасдор Кајл Скот сада одлази. Иако смо имали разговоре који су неријетко били тешки и ја сам једном претјерао и нисам му се извинио ни тада, ни данас, нити ћу, али сам претјерао и дозволио себи да користим ријечи на које немам право, он се борио за боље односе САД са Србијом. Ни америчком абасадору није лако да ради у Србији имајући у виду однос јавног мњења. Сад на крају желим да му се захвалим - рекао је он.

Данас отворено, нескривено разговарамо, ником не служимо, али отворено разговарамо.

- Да ли су они промијенили став, да ли је он бољи? Не бих рекао - каже Вучић и додаје да му није стало да овде добије један, два одсто подршке, а да неког обмане.

- За нас је то тежак посао. САД очекују од Србије, видели сте у писму предсједника Трампа, да призна независност Косова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми, или ће то оставити за крај дијалога, то ће рећи и остале западне земље које су признале Косово. Тако стоје ствари на Западу. Шта ми у међувремену успијевамо — да укажемо на своју позицију - закључио је он.