latinica  ћирилица
20/09/2019 |  13:48 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Постављање мобилних бројача оптерећења саобраћаја

Јавно предузеће Путеви Републике Српске уз помоћ мобилних бројачких система вршиће периодично бројање возила на дионицама путева на којима не постоје стални уређаји за утврђивање саобраћајног оптерећења.
Путеви (фото:putevirs.com) -
Путеви (фото:putevirs.com)

Бројање употребом покретних бројачких система који ће бити постављени на одређеним дионицама, врши се у оквиру редовних активности на утврђивању и праћењу саобраћајног оптерећења на магистралним и регионалним путевима.

Ови системи раде на принципу ваздушних цријева превучених преко коловоза при чему уређај за бројање детектује прелазак, те врши бројање и класификацију возила по дужини и брзини којом се оно кретало, наводи се у саопштењу Путева.

Из тог предузећа позивају учеснике у саобраћају да приликом наиласка на уређај возе уобичајено и да не коче форсирано, ако за тим нема потребе, а грађане да уређаје не дирају и не оштећују.

Преносни аутоматски уређаји за бројање возила до сада су били постављени на дионицама магистралних путева у Српској: Нови Град два-Костајница, Драксенић-граница БиХ и Хрватске у Јасеновцу, Чатрња-Градишка, Драготиња-Приједор, Приједор-Козарац и Ивањска-Шарговац.

Тренутно су постављени на дионицама магистралних путева: Чађавица-Рогољи на улазу у насељено мјесто Подбрдо из правца Рибника, те Стари Мајдан-Бањалука два на улазу у насељено мјесто Сарачица из правца Бронзаног Мајдана.

У наредном периоду ови уређаји ће бити периодично постављани на дионицама магистралних путева: Србац-Дервента, Обудовац два-Лончари, ентитетска граница /Шамац/-Шамац један, Вукосавље /Јакеш/-Подновље, те Горња Вијака један-Дервента.

Уређаји ће бити постављени и на правцима: Бањалука пет-Челинац, Котор Варош-Ободник, Теслић један-ентитетска граница /Врела/, Устипрача-ентитетска граница /Копачи/, Врба-Гацко један, Билећа-Требиње.

У плану је постављање уређаја и на дионицама магистралних путева Добој два-ентитетска граница /Станић Ријека/, ентитестка граница /Добриња/-Кула, Прибој два-ентитетска граница /Бањ Брдо/, као и на правцу Љубогошта-Сумбуловац, Рогатица-Саставци.

Уређаји ће бити постављени и на правцима Гојсовац-Бијељина један, Милићи-Власеница, Власеница-Хан Пијесак један, ентитетска граница /Бакрачуша/-Невесиње један, ентитестка граница /Подврсник/-Љубиње, те Бродско Поље- ентитестска граница /Брусница/.

Мобилни бројачки системи биће периодично и на дионицама магистралних путева Коњевић Поље-Братунац, Котор Варош-Митровићи, Тишча-Власеница, Бродар-Рудо, Љубогошта-Пале и на дионицама регионалног пута Кула-Бистрица и Бистрица-Пале.