latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:01 | Аутор: СРНА

Потписани уговори с циљем унапређења заштите менталног здравља

У Бањалуци су данас потписани уговори о регулисању односа за реализацију Програма едукације за рад са дјецом и адолесцентима у менталном здрављу у Републици Српској који ће бити спроведен центрима за ментално здравље у 11 домова здравља.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Уговоре су потписали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, продекан за науку Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Зоран Вујковић, директор сарајевске Асоцијације "Икс-ипсилон" Емина Османагић, те представници 11 домова здравља.

Шеранић је, након потписивања, рекао да едукација за рад са дјецом и адолесцентима о менталном здрављу у Републици Српској представља унапређење онога што је Министарство радило посљедњих 10 година у унапређењу заштите менталног здравља ове категорије.

- Ријеч је о едукацији људи који су запослени у центрима за ментално здравље која ће бити реализована кроз једногодишњи програм који је припремио Медицински факултет Универзитета у Бањалуци. Програм подразумијева директно оспособљавање људи за проблем дјечије и адолесценте психијатрије - рекао је Шеранић новинарима.

Вујковић је рекао да је овај пројекат веома значајан за здравствени систем и друштво у цјелини.

- Ментално здравље је значајан дио здравља становништва. Уколико се одређене активности спроведу на вријеме, могу се спријечити ментални проблеми касније у животу - каже Вујковић.

Османагићева је рекла да ће потписани уговори омогућити једнак приступ здравственим услугама у области менталног здравља свој дјеци и адолесцентима и њиховим продицама у Српској.

- Ово је прилика да се ојачају капацитети здравствених радника у центрима за ментално здравље што је добар пут ка унапређењу здравља и здравих стилова живота младих - сматра Османагићева.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић рекао је да ова установа већ дужи низ година активно учествују у пројекту унапређења менталног здравља у БиХ.

- Он нас обавезује да одговорно радимо на унапређењу наших услуга, у превентивном и терапијском смислу, те да повећамо бригу о менталном здрављу становништва - додао је Миловановић.

Пројекат спроводи Асоцијација "Икс-ипсилон", а финансира Влада Швајцарске.