latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:27 | Аутор: СРНА

Вашингтон крив за прекид дијалога у Венецуели

Вашингтон је проузроковао прекид разговора између власти у Каракасу и венецуеланске опозиције, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

Она је рекла да иза тренутног застоја стоји политика Вашингтона и да је то очигледно.

Захарова је подсјетила да је након санкција уведених Венецуели 5. августа венецуелански предсједник Николас Мадуро изразио спремност да настави да преговара, али под условом да радикална опозиција осуди противзаконите поступке Бијеле куће, што се никада није догодило.

- Умјесто тога, лидер опозиције Хуан Гваидо је недавно изјавио да је потрошена свака прилика за дијалог. Било како било, Американци за пропадање преговора криве законите власти - истакла је Захарова.

Захарова је нагласила да су Уједињена социјалистичка странка и умјерена опозиција потписале 16. септембра споразум и да се под Тачком 5 наводи да су се стране сагласиле да осуде противзаконите санкције Венецуели и да захтјевају да се оне смјеста укину, јавио је ТАСС.

- Таква изјава, какву се Гваидо не усуђује да изговори, показује истински патриотизам оних који су потписали споразум у име опозиције и њихову бригу о људима Венецуеле и будућност земље - рекла је Захарова.

Она је додала да је корак ка становништву Венецуеле могао да буде позитиван одговор Вашингтона на приједлог Каракаса о поновном успостављању дипломатских односа, што је могло помоћи САД и Венецуели да разговарају о неслагањима и да за њих пронаћу мирно рјешење.