latinica  ћирилица
20/09/2019 |  14:46 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Јахорина: Посађено 10.000 садница смрче и бијелог бора

У акцији пошумљавања на Јахорини 80 учесника је посадило 10.000 садница смрче и бијелог бора на локалитету изнад Циљне куће.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић рекао је да је акција реализована у сарадњи са Шумама Републике Српске и Шумским газдинством Јахорина, а да су подршку пружили хотели Термаг и Бат, те Међународни центар за мир Сарајево, као и ски-инструктори.

- С обзиром на то да је Јахорина тренутно једно од највећих градилишта, те да неки од инфраструктурних пројеката подразумијевају и сјечу шуме одлучили смо да се на овај начин одужимо природи - рекао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, пројектом је предвиђено да ова локација буде пошумљена како би заштитила ски-стазе од вјетра, али и уљепшала изглед планине.

Љевнаић је рекао да постоји још много локација погодних за пошумљавање, као што је простор око вјештачког језера, које ће обухватити у неким наредним акцијама.

Он је додао да ће Олимпијски центар настојати да овакве акције у наредним годинама буду веће и бројније, те да се за свако посјечено дрво засаде најмање четири нова.

Технолог у Шумском газдинству Јахорина Даница Павловић рекла је да су саднице набављене из расадника у Невесињу, те да су ово газдинство и Олимпијски центар "Јахорина" обезбиједили по 5.000 садница.

Предсједник Међународног центра за мир Сарајево Ибрахим Спахић уручио је Љевнаићу повељу за изузетну активност и допринос обиљежавању Међународног дана мира.