latinica  ћирилица
20/09/2019 |  15:02 | Аутор: СРНА

Гранулић: Већа цијена рада - први корак ка рјешавању проблема

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић очекује да ће сљедеће седмице бити верификован договор који је овај синдикат постигао са Владом да цијена рада у здравству са 135 КМ буде подигнута на 145 КМ, изражавајући задовољство што су се ствари, након 11 година, помјериле са мртве тачке.
Миленко Гранулић - Фото: РТРС
Миленко ГранулићФото: РТРС

Гранулић је рекао да је испуњен само један дио захтјева које је Синдикат имао, те да овај договор важи за наредна три мјесеца и да ће Влада Српске за њега издвојити око шест милиона КМ.

- У наредна три мјесеца покушаћемо ријешити одређене ствари, јер је наш захтјев да након 31. децембра, или најдуже од 1. марта наредне године, буде повећање цијене рада за пет одсто, те да се крајем сљедеће године иде са повећањем за још пет одсто - рекао је Гранулић на конференцији за новинаре.

Он сматра да је то једна од кључних мјера које би смањиле одлазак здравствених радника са ових простора у иностранство.

Гранулић је истакао и значај најављених измјена законских рјешења у области здравства.

- Битно је и што ћемо ићи са распакивањем Закона о платама јер се показао неповољан за здравствене раднике. Настојаћемо и да вратимо колективне уговоре јер, према свим конвенцијама и стандардима, радници у здравству и просвјети не могу имати закон о платама - рекао је Гранулић.

Према његовим ријечима, овим повећањем плате здравствених радника биће повећане од 50 до 200 КМ.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да веома значајно што се траже рјешења проблема здравствених радника да би их што више остајало на овим просторима.

- Повећање плата и бољи услови радника су основни циљеви Савеза синдиката. Синдикат здравства је први који је отворио питање да у свом рејону крене са реализацијом ових циљева. Сада је завршена прва фаза преговора, а отворена друга која подразумијева ново повећање плата - рекла је Мишићева.

Мишићева је истакла да је Савез синдиката упутио документ са сетом мјера за које очекује да се нађу у Програму економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године, који би Влада требало да утврди.

- Редовно учествујемо у изради овог програма и највећи број наших предложених мјера буде прихваћен, али њихова реализација је прилично трома, а нама требају брзе и ефикасне промјене које ће зауставити одлазак радника - рекла је Мишићева.

Она је појаснила да се мјере Савеза синдиката односе на законодавне и стратешке активности, те социјални дијалог.

- У дијелу о законодавним активностима навели смо сет закона које треба измијенити или донијети потпуно нове, међу којима су Закон о раду, Закон о посредовању при запошљавању, те Закон о инспекцијама - рекла је Мишићева.

Мишићева је навела да је у оквиру стратешких активности истакнут значај доношења стратегије безбједности и заштите здравља на раду, јер су тешке повреде све чешће, па је потребно мијењати одређене ствари, како би сигурност на радном мјесту била подигнута на виши ниво.

- Велики стратешки значај има и социјално збрињавање радника, јер нешто мање од 11.000 радника још чека повезивање радног стажа да би могли да остваре своја права - рекла је Мишићева.

Када је ријеч о социјалном дијалогу, Мишићева је навела да се он односи на позиционирање Социјално-економског савјета.

- Криза социјалног дијалога је евидентна, иако је питање воље и жеље послодаваца да се преговара о платама од великог значаја, а непостојање колективних уговора онемогућава контролне органе да ваљано изврше контролу исплата зарада - рекла је Мишићева