latinica  ћирилица
20/09/2019 |  15:37 | Аутор: СРНА

Денга грозница хара Азијом

Денга грозница поприма облик епидемије у Азији - од почетка године умрло је више од хиљаду људи, а најмање 100.000 је заражено.
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Комарац (фото: James Gathany/CDC/Associated Press)

Ова грозница, коју изазивају комарци, шири се усљед великих климатских промјена, а само у августу умрло је 57 лица, док је у том мјесецу заражено пет пута више људи него у цијелој 2018. години.

Већи број заражених и умрлих забиљежен је у Камбоџи, Лаосу, Малезији, Сингапуру, Шри Ланки, Тајланду и Вијетнаму, док је на Филипинима епидемија проглашена на националном нивоу, пошто је до сада више лица умрло, а десетине хиљада заражено.

Денга грозница је честа у тропским и суптропским крајевима за вријеме сезоне киша.

Научници тврде да је све топлије и влажније вријеме у тим крајевима створило идеалне услове за размножавање комараца, чему додатно помаже нагла урбанизација и недостатак адекватне здравствене помоћи у многим азијским државама.

Ријеч је о вирусној болести коју преносе комарци врсте аедес.

Уобичајени симптоми те болести су главобоља, болови у мишићима, повишена температура и осип. Екстремни случајеви могу довести до крварења, шока, отказивања органа и смрти.

Си-Ен-Ен преноси упозорење стручњака да се ниједна друга вирусна болест коју преносе комарци не шири брже од денга грознице.

У посљедњих 50 година ова грозница постала је ендемична у стотињак земаља.

Недавно објављена научна студија говори да би се број обољелих од денга грознице до 2080. могао повећати за чак милијарду.