latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:09 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворен 9. Хематолошки викенд

Фармацеутска компанија Роше БиХ организује данас и сутра традиционални 9. Хематолошки викенд у Бањалуци, на коме учествује велики број хематолога, педијатара и фармацеута из цијеле БиХ, а своје клиничко искуство на скупу презентују и предавачи из Шпаније и Хрватске.
Хематолошки викенд у Бањалуци - Фото: РТРС
Хематолошки викенд у БањалуциФото: РТРС

Стручњаци у овој области су на овом скупу фокусирани на три теме: Напредак у третману хемофилије А, Иновације и искуства у третману хематолошких малигнитета и Персонализовану и прецизну медицину у хематологији.

Главна тема Хематолошког викенда је нова револуционарна терапија у третману хемофилије А, током које ће бити ријечи о научним достигнућима из сегмента малигних лимфома, као и новом генетском тестирању у хематологији.

Учесници ће се на предавањима упознати и са напретком у третману лимфома и хроничне лимфоцитне леукемије. Предавачи из свих клиничких центара у БиХ представљају своје клиничко искуство о новим терапијским опцијама које су направиле искорак у односу на стандардну терапију која се користи код нас и у свијету, а биће ријечи и о ажурираним клиничким
смјерницама за лијечење Нон-Ходгкин лимфома (НХЛ) и хроничне лимфоцитне леукемије (ХЛЛ).

Нова моноклонална антитијела за третман НХЛ и ХЛЛ сада су доступна за лијечење и у систему здравственог осигурања у БиХ.
Стандардна клиничка пракса у свијету улази у еру прецизне медицине, у којој увид у биологију тумора, путем свеобухватног генског тестирања, омогућава креирање персонализираног третмана за сваког пацијента у складу са геномским профилом његовог тумора.

Роше генетско тестирање под називом ФМИ ((Foundation Medicine) које је од ове године доступно и у БиХ омогућава креирање индивидуалног плана лијечења за сваког пацијента и може помоћи у избору најдјелотворније терапијске опције. Своје искуство и научне податке о овом са учесницима Хематолошког викенда подијелиће предавачи из Бањалуке и Сплита, навели су организатори овог стручног скупа.

Хемофилија је насљедни поремећај коагулације (згрушавања крви) код којег се крв обољелих не згрушава на одговарајући начин, усљед недостатка или недовољне активности фактора коагулације. Хемофилија се манифестује честим крварењима, која настају при најмањим повредама и спонтано. Обољели од хемофилије не крваре обилније у односу на здраве
особе, већ дуже, те се код њих јављају и унутрашња крварења у мишићима, зглобовима и меким ткивима, која могу довести до трајних оштећења и бити опасна по живот ако се јаве у виталним органима, као нпр. у мозгу.