latinica  ћирилица
20/09/2019 |  18:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављена пресуда за покушај тероризма у Црној Гори

Пет мјесеци од изрицања пресуда Вишег суда о случају покушаја за тероризам на изборни дан 2016. године, објављена је на сајту те правосудне институције.
Виши суд у Подгорици - Фото: Novosti.rs
Виши суд у ПодгорициФото: Novosti.rs

Пресуду која је упућена и странама у поступку написала је судија Вишег суда Сузана Мугоша, која је водила овај процес.

Против ове пресуде странке и браниоци могу изјавити жалбу Апелационом суду Црне Горе у року од 15 дана.

Свједок сарадник у овом поступку је био Саша Синђелић, којег ће, како је одлучено, Црна Гора изручити Хрватској, која га већ седам година потражује ради издржавања затворске казне од 21 године, због кривичних дјела убиства и тешке крађе, почињеним на хрватској територији.

Иначе, пресудом Вишег суда првостепено су осуђени функционери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, на по пет година затвора, док је возач  ДФ Михаило Чађеновић осуђен на годину и шест мјесеци.

Највиша казна, за покушај тероризма изречена је руским држављанима Едуарду Шишмакову и Владимиру Попову у трајању од 15, односно 12 година затвора.

Њима се на терет ставља стварања криминалне организације и тероризам у покушају.

Некадашњи командант српске Жандармерије Братислав Дикић, осуђен је за тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, на осам година, а Немања Ристић и Предраг Богићевић за иста кривична дјела осуђени су на по седам година.

Бранки Милић изречена је казан од три године, Драгану Максићу од годину и девет мјесеци, а Србољубу Ђорђевићу и Милану Душићу од по годину и по.

Кристина Христић осуђена је на условну казну од годину дана.