latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:03 | Аутор: СРНА

Владика Фотије позвао на духовни мир, праштање и чување тековина православља

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је вечерње у Саборном спомен-храму Рођења Пресвете Богородице у Добоју којим је отпочела свечаност прославе крсне славе овог храма - Мале Госпојине и осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/.
Епископ Фотије у храму Рођења Пресвете Богородице, Добој - Фото: СРНА
Епископ Фотије у храму Рођења Пресвете Богородице, ДобојФото: СРНА

Владика Фотије је током обраћања рекао да је личност Пресвете Богородице неодвојива од Богочовјека Христа и да има велику мисију за спасење свијета.

- Нама Србима ништа друго није потребно него да идемо у духу својих светитеља, цркава и манастира, у духу Светога Саве - поручио је епископ зворничко-тузлански.

Владика Фотије позвао је на духовни мир, спремност за праштање и на чување тековина Српске православне цркве.

Након вечерњег, директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић одржао је предавање о 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Пилиповић је истакао да аутокефалију имају само велики, одговорни историјски народи.

- Ми смо свједоци да се у 20. и 21 вијеку нације поново могу стварати али на лабавим темељима, а српски народ се већ у средњем вијеку формирао као нација - рекао је Пилиповић.

Он је истакао да су Срби у средњем вијеку са аутокефалношћу добили велики дар и то богослужење на народном језику.

- Наш српски језик је био један медиј комуникације душе српског народа са својим творцима - навео је Пилиповић.

Он каже да су Срби у средњем вијеку стекли и књижевност, наводећи историјска дјела Доментијана и Теодосија, архиепископа Данила Другог, Душанов законик, Закон о рудницима, те многа друга писана дјела која и данас свједоче о историјским моментима Срба.

- Када погледамо наше фреске из средњег вијека, Сопоћане, Дечане, Студеницу, као и сва каснија умјетничка остварења у 15, 16. и 17. вијеку само подржавају те светиње и каноне које су део светосавске епохе - рекао је Пилиповић.

Он је навео да је светосавска црква била продужетак и наставак свијести народа након пада српске државе у средњем вијеку.

- Оно што повезује генерацију Срба са смислом њихове историје је света литургија, односно усмерење ка царству небеском - наводи Пилиповић.

Он је упозорио да је историја српске цркве данас пред два искушења - с једне стране су непријатељски либерални теоретичари који пласирају лаж да је српска црква настала 1918. и 1920. године, с друге је покушај неких центара моћи да репаганизацију поновно врате у мрак незнања заговарањем и инсистирањем на периоду историје Срба која није крштена.

- Нова ера или хришћанска ера траје два миленијума. У та да два милијенијума ако изразимо у процентима једну половину заузима и Српска православна црква и то је велика част - навео је Пилиповић.

Он поручује да само са вјечношћу и учествовањем у цркви српска историја и народ имају смисао.

Пилиповић је истакао да с тога не чуди што су бројни окупатори и нападачи током историје нарочита звјерства чинили над свештеницима Српске правослане цркве, и навео податак да је током Првог свјетског рата погубљено око 250 свештеника, а да је током Другог свјетског рата само на простору Независне Државе Хрватске до децембра 1941. године погубљен 181 свештеник.

- Само учествујући у богослужбеном животу Српске православне цркве ми можемо да саћувамо нашу националну посебност и национали идентитет - поручио је Пилиповић.

Он је подсјетио да је у досијеу патријарха Гаврила Дожића који је водио официр њемачке армије остало записано "Српска православна црква одувек је била кичма српске нације".

Након предавања одржан је концерт духовне музике бањалучког Хора "Свети Платон Бањалучки".

Свештеник Душко Недић најавио је за сутра, на Малу Госпојину, да ће у Саборном спомен-храму у 9.30 часова бити служена Света литургија.

Након избора кума славе, даривања Часног крста, барјака и икона, добојским улицама кренуће литија, а по повратку ће испред Храма бити служен парастос за оне који су положили живот за вјеру и српску отаџбину, навели су из Управе храма.

У 15.00 часова у великој сали добојског Центра за културу и образовање професор Арсен Чаркић одржаће предавање "Историја црквене музике", а професор Тамара Адамов Петијевић водиће хорску радионицу и предавање "Црквена хорска музика и модерне технике".

За 19.00 часова планиран је концерт црквених хорова током којег ће наступити Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке, Хор "Свети Стефан Дечански" из Новог Сада, Хор свештеника Епархије бањалучке, Хор "Богољубље" и Дјечији црквени хор Храма Светих апостола Петра и Павла из Добоја.