latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:11 ⇒ 21/09/2019 | 09:59 | Аутор: СРНА

Додик: Састанак у Београду не представља завјеру

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да састанак у Београду, коме ће присуствовати и представници парламентарних странака из Републике Српске, не представља никакву "скривену завјеру", те нагласио да постоји међународна завјера против БиХ.
Милорад Додик  (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Милорад Додик (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Додик је рекао да да ће сутра у Београду упознати предсједника Србије Александра Вучића о ситуацији у БиХ и узроцима оваквог стања, те додао да је високи представник највише одговоран за овакву ситуацију јер доноси одлуке и законе које су противправне.

- Србија је најважнија земља за регион и његову стабилност, а Вучић показује способност да у веома деликатним околностима одржава дијалог и стабилност у њему. Сасвим је логично да једној таквој личности, која је поштована од многих из међународне заједнице, ми предочимо ситуацију у БиХ - истакао је Додик.

Он сматра да повремено треба држати састанке са Вучићем, самим тим јер је Србија потписница Дејтонског споразума и једнако одговорна, као и све друге потписнице, за многа дешавања у БиХ.

- Међународном интервенцијом Србија је стављена у крај па се, рецимо, Београд или Загреб ангажују онда, када треба да се дисциплинује Република Српска или Хрвати у БиХ - изјавио је Додик за ТВ1.

Он је нагласио да Србија, као потписница Анекса 10 Дејтонског споразума, има одговорност и има право, као и Република Српска, да затражи извјештај високог представника и да види гдје су узроци овог стања у БиХ.

Додик је рекао да се Србија увијек залагала за поштовање Дејтонског споразума, али и договора сва три конститутивна народа у БиХ, што ће, како је рекао, сутра и бити саопштено.

Према његовим ријечима, Србија никада није крила да жели добре односе и са Сарајевом, као што има и са Бањалуком, али је проблем у томе што власт у Сарајеву игнорише тај став и стално прави неку "бабарогу" од Србије.

- Када смо причали о неким елементима интеграције у енергетском сектору, рецимо у производњи струје, да заједно урадимо енергане, сам Вучић је питао можемо ли разговарати са ФБиХ - рекао је Додик, додавши да до тог састанка никада није дошло.

Предсједник Србије Александар Вучић састаће се сутра у Београду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске.

Састанку ће присуствовати и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић.

До састанка долази након што је СДА недавно усвојила декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа и успостављање "босанског језика"