latinica  ћирилица
20/09/2019 |  22:46 ⇒ 22:58 | Аутор: СРНА

Званично отворени 47. књижевни сусрети на Козари

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић отворио је вечерас 47. Књижевне сусрете на Козари, истичући да сваки септембар представља радост за Приједорчане зато јер им у госте долазе књижевници.
47. Књижевни сусрети на Козари - Фото: СРНА
47. Књижевни сусрети на КозариФото: СРНА

Ђаковић је, обраћајући се присутнима на свечаној академији у Позоришту Приједор, подсјетио и на 55 година од одржавања првих књижевних сусрета чланова литерарних секција у шаторском насељу на Козари.

- Из године у годину, Сусрети су расли добијајући нове садржаје и тако постајали једна од најзначајнијих и, за књижевнике, најомиљенијих књижевних манифестација на овим просторима - истакао је Ђаковић.

Он је подсјетио и на ријечи академика Матије Бећковића изговорене на прошлогодишњем Сајму књига у Београду, на промоцији прве двије књиге из нове едиције Књижевних сусрета.

- "Приједор је постао нови свјетионик културе на западним границама српског народа", рекао је тада уважени академик и шта рећи послије овога, него да ћемо, заједно са нашим суграђанима, настојати да тај свјетионик што јаче и што дуже свијетли и да јачину овог свјетла одржавају и овогодишњи Књижевни сусрети на Козари - додао је Ђаковић.

У вечерашњем програму своје стихове, осим Бећковића, казивали су и Милосав Тешић, Љубивоје Ршумовић, Драган Колунџија, Владимир Табашевић, Ђорђе Нешић, Верољуб Вукашиновић, Вид Вицко Вукелић и Слободан Јовић.

У музичком дијелу програма учествовали су пјесници-музичари Милош Зубац и Милан Кораћ, те Драган Маринковић.

Ове године изостала је традиција да на свечаном отварању буде уручена и награда, у овом случају лауреату Душану Ковачевићу, којем ће "Књижевни вијенац Козаре" бити уручен на сутрашњој вечери лауреата.

Књижевни сусрети на Козари настављају се сутра на Мраковици, гдје ће у 11.00 часова делегације учесника и домаћина Сусрета положити вијенце на бисту Скендеру Куленовићу.

Потом ће бити одржан традиционални Поетски час, када ће, осим пјесника, београдска глумица Биљана Ђуровић рецитовати и чувену поему Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка".

Организатор и генерални покровитељ 47. Књижевних сусрета на Козари јесте град Приједор, суорганизатори су градови Бањалука и Градишка, те општине Лакташи, Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица. Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор Награде "Књижевни вијенац Козаре" компанија "Арселор Митал Приједор".