latinica  ћирилица
21/09/2019 |  07:21 ⇒ 09:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Палмеров захтјев је непринципијелан

Министар спољних послова Ивица Дачић оцијенио је захтјев специјалног представника државног секретара САД за западни Балкан Метјуа Палмера као непринципијелан.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Он је за Блиц рекао да таксе које је Приштина увела на робу из Србије и кампања коју Београд води за повлачење признања Косова нису међусобно повезане.

Дачић је тако реаговао на недавну изјаву Палмера да сљедећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Палмер је, међутим, за Глас Америке рекао и да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, двије стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

Дачић је подсјетио и да је предсједник Србије Александар Вучић раније рекао да о суспензији кампање за повлачење признања може да се разговара само ако Приштина суспендује кампању за признавање Косова и учлањење у међународне организације, као и да западне и исламске земље обуставе давање подршке тим активностима Приштине.