latinica  ћирилица
21/09/2019 |  07:25 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Званичници Српске са лидерима странака код Вучића (ФОТО/Прес након састанка на РТРС)

У Београду је у току састанак предсједника Србије Александра Вучића са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске.
Састанак у Београду - Фото: РТРС
Састанак у БеоградуФото: РТРС

Након састанка предвиђена је Прес конференција коју можете пратити на РТРС-у и на нашем порталу.

Састанку у Генералном секретаријату предсједника Србије присуствују и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Присуствују и предсједници Српске демократске странке Мирко Шаровић, Демократског народног савеза Марко Павић, Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, Народног демократског покрета Драган Чавић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Састанку присуствују и премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Фото: РТРС

Како је раније најављено, највиши званичници Српске и лидери парламентарних странака, упознаће Вучића о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и проблемима насталим након што је СДА усвојила антидејтонску програмску декларацију.

Предсједник Србије Александар Вучић потврдио је да ће у Београду разговарати са представницима свих значајнијих политичких странака у Републици Српској у жељи да се сачува мир у региону.

- Разговараћемо о томе јер ми желимо да очувамо мир за српски народ да се изборимо за мир, да не угрозимо ни напредак Србије јер ми брже напредујемо него други - рекао је Вучић.

Он је за Телевизију Пинк рекао да Србији не треба заустављање тог напретка "ни на који начин и ни по коју цијену".

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да састанак у Београду, не представља никакву "скривену завјеру", те нагласио да постоји међународна завјера против БиХ.

Додик је рекао да да ће у Београду упознати предсједника Србије Александра Вучића о ситуацији у БиХ и узроцима оваквог стања, те додао да је високи представник највише одговоран за овакву ситуацију јер доноси одлуке и законе које су противправне.

- Србија је најважнија земља за регион и његову стабилност, а Вучић показује способност да у веома деликатним околностима одржава дијалог и стабилност у њему. Сасвим је логично да једној таквој личности, која је поштована од многих из међународне заједнице, ми предочимо ситуацију у БиХ - истакао је Додик.

Он сматра да повремено треба држати састанке са Вучићем, самим тим јер је Србија потписница Дејтонског споразума и једнако одговорна, као и све друге потписнице, за многа дешавања у БиХ.