latinica  ћирилица
21/09/2019 |  10:34 | Аутор: СРНА

Селаковић: Јасна забринутост Срба у БиХ, нарочито у Републици Српској

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић изразио је увјерење да ће предсједник Србије Александар Вучић на данашњем састанку јасно ставити до знања да Србија подржава дејтонску БиХ.
Никола Селаковић - Фото: РТРС
Никола СелаковићФото: РТРС

Селаковић је рекао да постоји јасна забринутост Срба у читавој БиХ, а нарочито у Републици Српској, те да је увјерен да ће предсједник Србије на данашњем састанку покушати да умањи и ублажи те тензије.

- Србија има веома озбиљан и одговоран став када је у питању БиХ који гласи - поштујемо и уважавамо БиХ која је састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ. Поштујемо БиХ у којој се одлуке доносе сагласношћу и консензусом три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака - рекао је Селаковић за РТС.

Он је навео да ће данашњем састанку у Београду присуствовати сви позвани представници свих парламентарних странака из Републике Српске, односно српских странака из БиХ.

За изјави Метју Палмера да је могућа измена Дејтонског споразума, Селаковић је навео да не постоје непромјењиве ствари, али да за то мора да постоји сагласност сва три констутативна народа – Срба, Хрвата и Бошњака.

У Београду ће данас бити одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српскем, а присуствоваће и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

До састанка долази након што је СДА недавно усвојила декларацију у којој се наводи да је њен примарни и дугорочни циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа и успостављање "босанског језика".