X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/09/2019 |  12:40 ⇒ 12:52 | Извор: РТРС

Ћоровићеви сусрети: У Билећи одржана свечана академија

У оквиру 21. Ћоровићевих сусрета писаца "Српска проза данас", у Билећи је одржана свечана академија и вече лауреата.

Књижевна награда "Светозар Ћоровић" уручена је Слободану Владушићу за роман "Велики јуриш".

Писац и есејиста Слободан Владушић за себе каже да не спада у писце који очекују књижевне награде и зато га је ова у Билећи каже , пријатно изненадила и обрадовала.

- Посебно ме изненадио симболички контекст награде, јер је ово херцеговачка награда, а моји јунаци књиге су порјеклом из ових крајева. Чини ми се да су на овај начин, као што су они отишли као добровољци у Први свјетски рат и постали јунаци моје књиге, и ова књига се враћа на мјесто одакле су отишли - рекао је Владушић.

Владушићев роман приповиједан је у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом свјетском рату, што омогућава да се савремени роман доживи као аутентично и узбудљиво свједочење о догађајима из велике епопеје српског народа-једно је од образложења награде жирија.

- Увјерен сам да смо изабрали сјајну награду за ову прилику, за овај јубилеј, за Билећу, све се савршено уклопило, тако да је велики јуриш пао у прави час. Награда је додијељена релативно младом човјеку, баш када му и треба и мислим да је написао сјајан роман о Првом свјетком рату - каже Јован Делић, предсједник жирија.

Ћоровићеви сусрети писаца сваке године окупе значајне прозне писце и књижевне критичаре. Зато је, сматрају организатори, ово немјерљив значај за малу херцеговачку општину, Херцеговину и Републику Српску.

- За 21 годину, колико организујемо, нема прозног спрског значајнијег пера које није стигло у Билећу, значај јер управо у томе што су се окупили на једном мјесту - истакао је Гајо Парежанин из СПКД Просвета.

Ћоровићеви сусрети писаца данас су пресељени у Мостар, гдје ће на Владичанском двору бити одржан омаж поводoм стотину година од смрти великог књижевника Светозара Ћоровића. Књижевно - историјским часом на Богословском факултету у Фочи, биће завршени овогодишњи сусрети књижевника и историчара.