latinica  ћирилица
21/09/2019 |  12:47 ⇒ 12:55 | Аутор: СРНА

Обиљежено формирање Треће батерије Првог лаког артиљеријског пука

У бањалучкој касарни "Козара" данас је обиљежено 28 година од формирања Треће батерије Првог лаког артиљеријског пука Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.
Бањалука - Фото: СРНА
БањалукаФото: СРНА

Тим поводом данас је служен парастос за једног погинулог борца ове батерије, као и за 27 погинулих бораца Првог лаког артиљеријског пука Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Ратни командант Треће батерије Боро Кајкут рекао је Срни да се преживјели саборци сваке године састају и обиљежавају овај дан, како би сачували од заборава ратни пут ове јединице, чији су борци дали своје животе за Републику Српску.

- Младим генерацијама морамо оставити у наслијеђе да његују културу сјећања и традицију славне Војске Републике Српске, која је дала немјерљив допринос за стварање Републике Српске - истакао је Кајкут.

Трећа батерија Првог лаког артиљеријског пука Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске прошла је ратни пут од западне Славоније до Купреса, битке за пробој Коридора, ратовала на подручју Градачца, Добоја и Влашића, гдје је дочекала крај рата и потписивање Дејтонског мировног споразума.

Током одбрамбено-отаџбинског рата кроз Први лаки артиљеријски пук Војске Републике Српске прошло је 1.670 бораца, од чега је 27 погинуло и око 120 рањено.

Трећа батерија је бројала 51 борца и шест возила "прага", а током рата један борац је погинуо, два су умрла у рату, док је 30 рањено.

Парастосу су присуствовали ратни команданти, саборци, чланови породица погинулих бораца и гости из Србије који су били припадници ове јединице у ЈНА.