latinica  ћирилица
21/09/2019 |  14:04 | Аутор: СРНА

Београд високо цијени улогу Пекинга у одбрани међународног права

Премијерка Србије Ана Брнабић је на састанку са делегацијом Врховног народног суда Кине поручила да Србија високо цијени улогу те земље у поштовању и одбрани међународног права.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева и предсједник Суда Џоу Ђијанг су на састанку у Београду констатовали да су односи Србије и Кине изванредни и да их карактерише свеобухватно стратешко партнерство и савремено челично пријатељство, саопштено је из Владе Србије.

Будући да је Кина најважнији трговински партнер Србије у Азији, Брнабићева је рекла да Србија придаје велики значај привредној сарадњи у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ.

Она је изразила задовољство што ће Србија имати прилику да у оквиру те сарадње 8. и 9. октобра буде домаћин четрврте Кина-ЦИЕЗ министарске конференције у области иновација.

Брнабићева је рекла да ће Србија наставити да подржава Кину на билатералном и мултилатералном плану, као и путем механизма сарадње "17+1", којем Србија придаје посебан значај.

Премијер Србије је Џоу честитала 70 година од оснивања Народне Републике Кине, која ће бити обиљежена 1. октобра и у име Владе Србије пожељела даље успјехе Кини у свим областима њеног развоја.

Током посјете предсједника Врховног народног суда Кине Србији потписан је Меморандум о разумијевању са Врховним касационим судом Србије, који ће допринијети унапређењу сарадње двије земље у области правосуђа, а, такође, и информатизацији судова, судском управљању и судској обуци.